До новин

Ліквідація "Росави" завершена, вимоги кредиторів задоволено лише на 1,26 млн грн

28 серпня, 2020
Ліквідація
Ліквідація "Росави" завершена, вимоги кредиторів задоволено лише на 1,26 млн грн

Госпсуд Київської області своєю ухвалою від 14 серпня затвердив ліквідаційний баланс ТОВ "Торговий дім Росава", ліквідував цю компанію і закрив провадження в справі №911/1467/18 про банкрутство цієї структури.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на Фінбаланс.

ТОВ "Торговий дім "Росава" було визнане банкрутом постановою Госпсуду Київської області від 19.09.2018. Тоді ж було відкрито ліквідаційну процедуру.

27.02.2019 Госпсуд Київської області затвердив реєстр вимог компанії-банкрута, включивши до нього в т.ч. вимоги ГУ ДФС у Київській області на суму 126,1 млн грн (шоста черга), а також окремо внісши в реєстр частину із вимог, заявлених ліквідатором банку "Фінанси та кредит", - на 524,9 млн грн (як такі, що забезпечені заставою майна боржника - товарами в обороті). Загальний обсяг вимог, які пред’являв ліквідатор банку "Фінанси та кредит", - 1,24 млрд грн. Відхилені вимоги на суму близько 700 млн грн - це переважно відсотки, нараховані банком після закінчення терміну кредитування та пеня.

Суд констатував, що в ТОВ "ТД "Росава" "відсутні будь-які активи, які б можна було спрямувати на погашення кредиторських вимог".

Разом з тим, у судових матеріалах зауважується, що кошти від продажу майна банкрута було використано на погашення першої черги вимог кредиторів, часткове погашення вимог четвертої черги, часткове погашення забезпечених вимог (загальна сума погашених кредиторських вимог - 1,26 млн грн).

ТОВ "Торговий дім "Росава", як і ПрАТ "Росава", пов’язане з Костянтином Жеваго (був власником збанкрутілого банку "Фінанси та кредит").

Група "Росава" управляє Білоцерківським шинним заводом.

Нагадаємо, 21.01.2020 Госпсуд Київської області в межах справи №911/2498/18 про банкрутство ПрАТ "Росава" визнав грошові вимоги НБУ на 5,7 млрд грн (як забезпечені), вимоги ліквідатора банку "Фінанси та кредит" на 2,65 млрд грн (як забезпечені), вимоги Офісу великих платників податків на 1,27 млрд грн (шоста черга задоволення).

Крім того, суд задовольнив заяву ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" про заміну кредитора - банку "Фінанси та кредит" в межах вимог у сумі 2,65 млрд грн.

У листопаді 2019 року фінкомпанія "Інвестохіллс Веста" (серед засновників - Андрій Волков, екс-глава Альфа-Банку та екс-глава Нацкомфінпослуг) викупила у Фонда гарантування пул активів Дельта Банку, банку "Надра", банку "Фінанси та кредит", в який входили в т.ч. права вимоги до компаній з групи "Росава".

Наразі компанія, пов`язана з К. Жеваго, оскаржує в суді продаж вказаного пулу активів.

04.12.2018 Госпсуд Київської області визнав банкрутом ПрАТ "Росава" та відкрив ліквідаційну процедуру.

20.06.2019 Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу НБУ та залишив без змін ухвалу Госпсуду Київської області від 27.11.2018 і постанову Північного апеляційного госпсуду від 13.03.2019, якими було відкрито провадження в справі про банкрутство ПрАТ "Росава" (за заявою голови ліквідаційної комісії цієї компанії) та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

11.04.2018 Офіс великих платників податків ДФС повідомив, що провів позапланову перевірку ПрАТ "Росава", за результатами якої "було встановлено порушення вимог валютного законодавства в частині недотримання граничних строків розрахунків у сфері ЗЕД" і донараховано пеню у розмірі 1,28 млрд грн.

30.04.2018 загальні збори акціонерів ПрАТ "Росава" ухвалили рішення про добровільне припинення товариства шляхом ліквідації. У компанії називали цей крок "реструктуризацією підприємства", яка "передбачає повне збереження поточних робочих місць, збільшення обсягів виробництва, додаткові інвестиції" (цитата).

Після цього Фонд гарантування вкладів публічно заявив про борг групи "Росава" перед збанкрутілим банком "Фінанси та кредит" (теж був підконтрольний нардепу К. Жеваго) в розмірі понад 2 млрд грн. ФГВФО наголошував, що процес ліквідації ПрАТ "Росава" може призвести до блокування стягнення боргів в примусовому порядку. Перед цим суди винесли низку рішень, з допомогою яких "Росава" позбулася поруки перед банком "Фінанси та кредит" за кількома кредитними договорами.

Голова ліквідаційної комісії ПрАТ "Росава" зауважував, що в ході ліквідаційної процедури було виявлено кредиторську заборгованість компанії-боржника у розмірі 20,58 млрд грн, а оскільки кредиторська заява Офісу великих платників податків ДФС (на 1,27 млрд грн) надійшла "з пропуском встановленого строку на заявлення кредиторських вимог" (цитата), у проміжному ліквідаційному балансі були визнані кредиторські вимоги на 04.07.2018 в розмірі 19,3 млрд грн.

"Згідно листа Офісу великих платників податків ДФС України від 23.11.2018 №13734/9/28-10-17-01-19 (вх. №32892/18) повідомлено суд про те, що податкова заборгованість Боржника становить загальну суму 1 271 453 896,54 грн., вимоги визнані ліквідаційною комісією", - йшлося в судових матеріалах.

Відповідно до проміжного ліквідаційного балансу на 04.07.2018, активи ПрАТ “Росава” (необоротні та оборотні) складали 3,37 млрд грн (при цьому вартість майнового комплексу - 762,1 млн грн), а зобов’язання - 18,7 млрд грн.

Згідно з судовими матеріалами, грошові кошти на рахунках ПрАТ “Росава” були арештовані (зокрема, в Альфа-Банку, Акордбанку, Промінвестбанку, банку “Південний”, Укрексімбанку).

ПрАТ "Росава" є акціонером ПрАТ "ЗТФ "КРАЗ", ПрАТ "Білоцерківська ТЕЦ", АСК "Омега". Крім того, воно фігурує серед засновників ТОВ "Торговий дім "Росава".

Коментарі
Додати коментар