До новин

Ощадбанк і Укрексімбанк реструктуризували мільярдні борги власника ТРЦ "Гулівер"

09 вересня, 2020
Борги
Ощадбанк і Укрексімбанк реструктуризували мільярдні борги власника ТРЦ "Гулівер"

За даними Секретаріату з фінансової реструктуризації, Ощадбанк та Укрексімбанк завершили процедуру фінансової реструктуризації заборгованості ТОВ “Три О”.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на Фінбаланс.

У переліку пов’язаних осіб боржника - в т.ч. ТОВ "Компанія "Мобіл Вест", Podemos LLP, Budley Coast Limited, Hetiber Finance Limited, Lavish Ventures Limited.

ТОВ "Три О" - власник та управляючий столичного ТРЦ "Гулівер" (Gulliver), а вказані пов’язані особи - засновники ТОВ "Три О".

Восени 2018 року Ощадбанк та Укрексімбанк виставляли на продаж права вимоги за кредитами, в забезпеченні по яким ТРЦ "Гулівер". Стартова ціна була 18,2 млрд грн. Однак тоді торги не відбулися.

Раніше в держреєстрі речових прав на нерухоме майно наводилася інформація, що «Гуллівер» було передано в заставу Ощадбанку та Укрексімбанку під консорціумний кредит на 441 млн дол (з яких 352,8 млн дол – від Ощадбанку; 88,2 млн дол – від Укрексімбанку) з погашенням до 30.11.2025.

У березні-2016 "Дзеркало тижня" з посиланням на власні джерела писало, що Ощадбанк реструктуризував кредити, пов’язані з "Гулівером", під 9% річних, при тому що на ринку ставки сягали під 30%. Глава правління Ощадбанку Андрій Пишний тоді утримався від коментарів з цього приводу, пославшись на банківську таємницю.

Дещо згодом, відповідаючи на питання журналістів з приводу цієї ж інформації, А. Пишний наголошував, що "всі без винятку рішення кредитного комітету та правління банку розглядаються за участю куратора НБУ".

У вересні 2016 року екс-керівник прес-служби Мінфіну наводила інформацію (з посиланням на неофіційні джерела), що "кілька років тому Ощадбанк видав компанії "Три О", що управляє столичним ТРЦ "Гулівер", $460 млн кредиту, в той час як ринкова вартість заставного майна становила ледь половину від цієї суми» (цитата).

У держреєстрі кінцевим бенефіціаром ТОВ "Три О" значиться В`ячеслав Ігнатенко. Водночас у пресі власником/співвласником ТРЦ «Гулівер» неодноразово називали Віктора Поліщука, який був власником збанкрутілого банку "Михайлівський" і з яким пов’язують мережу "Ельдорадо". Крім того, в ЗМІ не виключали причетність до ТРЦ різних представників оточення Януковича.

Упродовж 2018 року Ощадбанк реструктуризував заборгованість низки компаній, які пов’язували з В. Поліщуком (у т.ч. ТОВ "Дієса", ТОВ "Технополіс-1", ТОВ "Техенерготрейд" тощо).

У жовтні 2016 року вже екс-глава НБУ Валерія Гонтарева заявляла, що В.Поліщук заборгував українським банкам та Фонду гарантування 23 млрд грн. В інфографіці Нацбанку уточнювалося, що В. Поліщук "понад два роки не обслуговує більшість банківських кредитів", причому 1,3 млрд грн - видані банком "Михайлівський".

Коментарі
Додати коментар