До новин

Україна не підніметься у Топ-20 бізнес-країн без гарних показників у сфері банкрутства – Коломієць

14 вересня, 2020
Законодавство
Україна не підніметься у Топ-20 бізнес-країн без гарних показників у сфері банкрутства – Коломієць

Для досягнення стратегічної мети входження України до провідної двадцятки країн світу за умовами ведення бізнесу необхідно покращувати показники, зокрема, у сфері банкрутства (неплатоспроможності).

Про це заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць розповіла у своєму блозі на Цензор.НЕТ, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні».

За її словами, у зв’язку з цим Мін'юст з метою удосконалення положень Кодексу України з процедур банкрутства в частині усунення технічних неузгодженостей та суперечностей розробив і подав до Кабінету Міністрів проєкт Закону України "Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства".

Коломієць зазначила, що основною метою і завданням розробленого Робочою групою при Мін’юсті з питань удосконалення законодавства у сфері банкрутства проєкту Закону "Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства" є уніфікація положень Кодексу України з процедур банкрутства, усунення розбіжностей у термінології по всьому тексту Кодексу; виключення з тексту Кодексу некоректних або суперечливих норм, конкретизація положень Кодексу; приведення норм Кодексу у відповідність до Господарського процесуального кодексу України, приведення термінології Кодексу до термінології Законів України "Про запобігання корупції", "Про управління об’єктами державної власності", "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів".

Так, законопроєкт передбачає внесення змін, пов’язаних із впровадженням автоматизованої системи "Банкрутство та неплатоспроможність". Наразі сторінка веб-сайту державного органу з питань банкрутства не наділена технічною можливістю накопичувати та зберігати значний обсяг інформації щодо справ про банкрутство (неплатоспроможність). Тому з метою реалізації права конкурсних і забезпечених кредиторів, інвесторів, а також (з моменту прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури або процедури погашення боргів боржника) поточних кредиторів доступу до інформації про боржника пропонується впровадити автоматизовану інформаційну систему, складовими якої будуть вебпортал електронних сервісів у сфері банкрутства, Єдиний реєстр боржників, відносно яких відкрито провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), Єдиний реєстр арбітражних керуючих України, електронний кабінет арбітражного керуючого та спеціалізована сторінка вебсайту Мін’юсту.

Також законопроектом узгоджуються положення Кодексу з положеннями Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, пропонується удосконалити порядок відбору арбітражних керуючих у справах про банкрутство. Так, право обрання та подання до господарського суду кандидатури арбітражного керуючого для призначення розпорядником майна або керуючим реструктуризацією надається ініціюючому кредитору або кредитору – фізичній особі.

У разі ненадання ініціюючим кредитором або боржником фізичною особою кандидатури арбітражного керуючого або подання заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство боржником – юридичною особою, кандидатура арбітражного керуючого визначається шляхом автоматизованого відбору з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

Проєкт Закону передбачає також внесення змін до положень Кодексу, які регулюють здійснення провадження у справах про банкрутство юридичних осіб.

Також Мін'юст пропонує змінити положення Кодексу, що регулюють здійснення провадження у справах про неплатоспроможність фізичних осіб.

Заступниця міністра зазначила, що внесення змін, запропонованих проєктом Закону, усуне протиріччя між чинними положеннями Кодексу та забезпечить єдиний підхід в їх розумінні та застосуванні, а також дозволить усунути перепони, які унеможливлювали застосування цього Кодексу на практиці.

Коментарі
Додати коментар