До новин

Україна потребує проведення реформи примусового виконання судових рішень – Олександр Сивокозов

15 вересня, 2020
Законодавство
Україна потребує проведення реформи примусового виконання судових рішень – Олександр Сивокозов

Народні депутати мають підтримати європейський пакет змін на основі проекту Закону України "Про виконавче провадження" №3726, заявив заступник голови Асоціації приватних виконавців України Олександр Сивокозов після засідання робочої групи з опрацювання законопроєктів щодо удосконалення примусового виконання судових рішень і рішень інших органів, яка відбулась 14 вересня в Комітеті з питань правової політики ВР України.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні».

"Проведення повноцінної реформи виконавчої сфери - це не лише виклик сьогодення, але і одна із умов надання Україні Європейським Союзом макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги в рамках договорів, ратифікованих 25 серпня 2020 року Верховною Радою. Законопроект про виконавче провадження №3726, а також суміжні законопроєкти №№3727, 3728, 3729 - європейських пакет законопроектів - повністю відповідають положенням договорів про макрофінансову допомогу. Тому народні депутаті, якщо вони дійсно сповідують проєвропейський шлях розвитку України та зацікавлені в підвищенні рівня виконання судових рішень в країні, мають підтримати саме ці законопроєкти", - заявив Олександр Сивокозов.

Заступник голови АПВУ зазначив, що європейський пакет законопроектів передбачає лібералізацію та осучаснення сфери примусового виконання судових рішень.

"Пакет законодавчих змін запроваджує зрівноваження права приватних і державних виконавців, розширення прав помічників приватних виконавців, запуск автоматизованої системи арешту і списання коштів боржника, створення повноцінної електронної системи документообігу. Ці документи - дорожна карта для проведення проєвропейської реформи виконання судових рішень", - додав Олександр Сивокозов.

Європейський пакет законопроектів №№ 3726-3729 відкрито напрацьовувався професійною спільнотою та експертами з врахуванням пропозицій основних стейколдерів та запозиченні кращих європейських практик і за підтримки проєкту ЄС в Україні "Право-Justice".

В свою чергу представники Міністерства юстиції України наполягали на підтримці урядового законопроекту №2609, який готувався регулятором майже одноосібно, без врахування зауважень професійної спільноти та міжнародних донорів.

Нагадаємо, у Раді зареєстровано законопроект щодо заповнення вакантних посад суддів місцевих судів.

Коментарі
Додати коментар