До новин

Марченко: в МВФ уже немає питань щодо НБУ, зараз між ними нормальна комунікація

16 вересня, 2020
Законодавство
Марченко: в МВФ уже немає питань щодо НБУ, зараз між ними нормальна комунікація

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що структурні маяки, які передбачені в програмі МВФ для отримання наступного траншу, майже виконані.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на Економічну правду.

"Місія мала приїхати в серпні, по різним причинам вони зробили паузу, хочуть подивитися, як буде розвиватися ситуація в Україні <...> Кадрові призначення в Нацбанк – [в них] виникали питання. Потім вони ці питання зняли, зараз нормальна комунікація з Нацбанком у них є", - розповів глава Мінфіну.

За його словами, 8 вересня в був колл з МВФ, "де ми позапланово проговорювали проєкт бюджету-2021, показали їм попередні цифри". "Чому ми не робили цього раніше? У нас тільки завершились консультації з головними розпорядниками на минулому тижні. Тож графік бюджетного процесу трохи змістився у зв’язку з невизначеністю з Covid-19. Ми намагалися бути в графіку, але не все від наc залежить", - додав Марченко.

Відповідаючи на уточнення журналістів, чи буде погодження проєкту про бюджет на 2021-й рік однією з умов для отримання другого траншу, урядовець сказав: “Поки що немає”.

“Тепер про питання, які їх цікавлять, в порядку пріоритетності. №1 – ситуація навколо Приватбанку і Суркісів. №2 – ситуація з обмеженням зарплат для членів наглядових рад та правління. №3 – зареєстровані в Раді законопроєкти, які паплюжать систему корпоративного управління. Вони переживають, особливо щодо цієї агонії проти іноземців. №4 – САП і НАБУ. Ситуацію з антикорупційними органами треба терміново вирішувати.

Були також питання по ковідівському фонду. Вас хвилює, чому ми з фонду дали кошти на будівництво доріг?

Поясню: ми забезпечили зарплату лікарям, засоби захисту, ШВЛ, кисневі маски та усе необхідне обладнання. Потреби медицини повністю забезпечені. Більше того: щодо часткового безробіття питання 3-4-ий місяць поспіль закривається, ми збільшили фінансування. Рішення про виділення коштів з ковідівського фонду на дороги ухвалила Верховна Рада. Я не бачу в цьому проблеми, кошти пішли в економіку.

Хтось хоче створити уявлення, що президент таким чином свої програми реалізує? Президент країни має реалізовувати політику. І я не вважаю, що це проблема. Дороги потрібні не президенту, а жителям цієї країни

<...> План по NPL ми уже прийняли на раді фінстабільності, по тарифоутворенню – у нас є ринок природного газу з 1 серпня, по єдиним юрособам – податкова, митниця.

По податковій проєкти рішень в Кабінет міністрів, узгоджуються, і ми раніше запустимо єдину юрособу на податковій, ніж з 1 січня 2021 року. По митниці також буде структура, так як передбачено маяками МВФ. Це ті основні "маяки", які дозволять нам, я вважаю, успішно пройти перегляд.

<...> Є ще традиційні питання – багато законопроєктів зареєстровано про податкові пільги і преференції. Це їх непокоїть в контексті можливого збільшення дефіциту бюджету. Ми кажемо, що ми проти усіх цих проєктів, тому з позиції уряду все добре.

По 2021-му році їх цікавить рамка дефіциту [бюджету]. Ми передбачаємо 6% [ВВП]. Ми не можемо з 7,5% одразу вийти на 2%. Це буде контрпродуктивно з точки зору циклів економічної динаміки, тому що інші країни не будуть іти на зменшення своїх дефіцитів.

<...> Чи зможемо ми відмовитися від МВФ? Наступного року не зможемо. Це ключова умова. Але у нас є стратегія, стратегія Мінфіну, і ми плануємо до 23-го року не мати прямих запозичень МВФ в бюджет. Ми достатньо виросли, щоб запозичувати на ринках капіталу”, - резюмував С. Марченко.

Коментарі
Додати коментар