До новин

Наступного року згірдно проєкту бюджені Мінфін зможе докапіталізувати банки і підтримати ФГВФО

16 вересня, 2020
Законодавство
Наступного року згірдно проєкту бюджені Мінфін зможе докапіталізувати банки і підтримати ФГВФО

В урядовому проєкті держбюджету на 2021 рік передбачено право Міністерства фінансів у разі потреби здійснювати за рішенням Кабінету Міністрів випуски облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) понад обсяги, встановлені держбюджетом, з подальшим придбанням у державну власність в обмін на такі облігації акцій банків з відповідним коригуванням граничного обсягу державного боргу, визначеного законом про бюджет.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на проєкт держбюджету на наступний рік.

Крім того, Мінфіну надається право здійснювати за рішенням Кабміну випуски ОВДП в обмін на такі облігації векселів, виданих Фондом гарантування вкладів фізосіб.

Такі ж норми прописані в законі про держбюджет на 2020 рік.

Нагадаємо, Меморандум України та МВФ передбачає можливість випуску Мінфіном ОВДП на 20 млрд грн для підтримки банків і ФГВФО.

Раніше Укрексімбанк оцінював свою потребу в докапіталізації на 10 млрд грн.

У липні перший заступник очільника НБУ Катерина Рожкова таким чином коментувала можливу потребу Ощадбанку в докапіталізації: "По Ощадбанку поки не готова сказати. Ощадбанк провів більше реструктуризацій (ніж Укрексімбанк – ред.), подивимося, як вони будуть відпрацьовуватися. І, звичайно, все залежить від того, яку держава прийме стратегію розвитку Ощадбанку”.

За результатами стрес-тесту, проведеного в 2019 році, в Ощадбанку за базовим макроекономічним сценарієм була встановлена потреба в капіталі на 13,5 млрд грн, а за несприятливим макросценарієм - на 28,25 млрд грн. За даними держбанку, з урахуванням здійснених ним заходів (у т.ч. реструктуризації кредитного портфелю, - ред.), на 01.09.2019 потреба в капіталі за базовим макросценарієм зменшилася до 6,2 млрд грн, а за несприятливим макросценарієм - до 21,1 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар