До новин

Винагорода виконавця за нестягнутий борг є грошовим зобов’язанням — ВС

17 вересня, 2020
Законодавство
Винагорода виконавця за нестягнутий борг є грошовим зобов’язанням — ВС

Частина основної винагороди, яку приватний виконавець мав отримати за повне виконання судового рішення, належить до «грошових зобов’язань» у розумінні ст.1 Кодексу з процедур банкрутства.

До такого висновку дійшов Касаційний господарський суд у справі №910/126/20, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Закон і бізнес.

Приватний виконавець та Кам’янська міська рада Дніпропетровської області звернулися до місцевого господарського суду із спільною заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство товариства у зв`язку із наявною непогашеною заборгованістю на суму понад 4 млн. грн. та неможливістю задоволення цих вимог за наслідком проведених виконавчих дій з виконання судових рішень.

Суди попередніх інстанцій закрили провадження щодо вимог приватного виконавця, зауваживши, що його вимоги є намаганням отримати кошти за роботу, яку фактично буде виконувати арбітражний керуючий.

Своєю чергою, КГС зазначив, що грошове зобов’язання зі сплати основної винагороди приватному виконавцю виникає з моменту винесення постанови про відкриття виконавчого провадження. Й оскільки на приватного виконавця законодавцем покладено повноваження з виконання судових рішень, то його грошові вимоги охоплюються поняттям кредиторських вимог, поряд з вимогами інших державних органів грошового характеру.

До того ж, за своєю суттю виконавче провадження та процедури банкрутства є різними процедурами, які прямо не пов’язані між собою, мають різні способи та процедури регулювання, а також різний кінцевий результат (наслідки).

Коментарі
Додати коментар