До новин

У ВР хочуть списати газові борги на десятки мільярдів гривень

06 жовтня, 2020
Борги
У ВР хочуть списати газові борги на десятки мільярдів гривень

Верховна Рада в середині вересня включила в порядок денний законопроект №3800-1 "Про внесення змін до Закону України "Про ринок природного газу" та інших законів щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу".

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

Серед авторів документу значаться в т.ч. глава президентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія і його перший заступник Олександр Корнієнко, а також Олексій Кучеренко з "Батьківщини", Степан Кубів (з "Європейської солідарності"), Віктор Бондар (з групи "За майбутнє"), Андрій Кіт (з групи "Довіра").

У вказаному законопроекті прописані "заходи, спрямовані на погашення (списання) взаємної заборгованості між суб`єктами ринку природного газу".

Документом визначено, що підлягає списанню кредиторська заборгованість суб’єктів ринку природного газу, що обліковується станом на 30 червня 2020 року (включно) та складається з заборгованості:

- теплопостачальних та теплогенеруючих організацій із сплати неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість за спожитий природний газ, для виробництва теплової та електричної енергії, надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води побутовим споживачам, що не сплачена станом на розрахункову дату;

- теплопостачальних та теплогенеруючих організацій перед постачальником природного газу за природний газ, використаний для виробництва теплової та електричної енергії, надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води побутовим споживачам, що не сплачена станом на розрахункову дату;

- постачальників природного газу, в тому числі підтвердженої судовими рішеннями, за договорами купівлі-продажу природного газу для потреб побутових споживачів, що не сплачена станом на розрахункову дату;

- оператора газотранспортної системи, в тому числі підтвердженої судовими рішеннями, за договорами купівлі-продажу природного газу для забезпечення комерційного балансування, що не сплачена станом на розрахункову дату;

- операторів газорозподільних мереж, в тому числі підтвердженої судовими рішенням, за надані згідно договорів транспортування природного газу послуги транспортування, що не сплачена станом на розрахункову дату;

- операторів газорозподільних мереж, в тому числі підтвердженої судовими рішеннями, за договорами купівлі-продажу природного газу для виробничо-технологічних потреб, що не сплачена станом на розрахункову дату.

Законопроект також передбачає, що “не підлягають сплаті дивіденди до державного бюджету акціонерним товариством “НАК “Нафтогаз України”, донараховані внаслідок включення до розрахунку резерву сумнівних боргів суми поточної дебіторської заборгованості із строком виникнення до півтора року, а також нарахування забезпечень під судові позови та інші забезпечення за якими є позитивні для компанії рішення судів станом на 30 червня 2020 року (включно)”.

Цитата з документу:

"Підлягають списанню суми неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, тощо, в тому числі підтверджені судовими рішеннями, які нараховані суб’єктам ринку природного газу на заборгованість визначену частиною 1 даної статті.

Підлягає списанню заборгованість побутових споживачів природного газу – неоплачена вартість обсягів природного газу, відображена в обліку суб’єктів ринку природного газу в період з 01 жовтня 2014 року до 30 червня 2020 року (включно) в зв’язку з визнанням судами незаконними та нечинними актів Кабінету Міністрів України про затвердження норм споживання природного газу населенням без лічильників.

Підлягає списанню заборгованість побутових споживачів природного газу, в межах обсягів приведення до стандартних умов відповідно до Методики визначення питомих втрат природного газу при його вимірюваннях побутовими лічильниками в разі неприведення об`єму газу до стандартних умов, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики України від 21 жовтня 2003 року № 595, що обліковується Оператором ГРМ та не сплачена побутовим споживачем на розрахункову дату.

Заборгованість суб’єктів ринку природного газу перед контрагентами, яка виникла в зв’язку із здійсненням операцій постачання природного газу побутовим споживачам в період з 1 жовтня 2014 року до 30 червня 2020 року (включно) підлягає списанню у межах сум заборгованості побутових споживачів списаної такими суб’єктами згідно цього Закону.

На суми списаної на умовах даного Розділу заборгованості не нараховуються штрафні, фінансові санкції, інфляційні нарахування, проценти річних".

"Нафтогаз" у контексті законопроекту №3800-1 в серпні констатував, що напередодні місцевих виборів деякі нардепи "пропонують забути про газові борги ТЕЦ, теплокомуненерго, газзбутів та облгазів і просто їх списати” (цитата).

“Нафтогаз” зазначав, що загальна заборгованість газзбутів, облгазів, ТЕЦ та ТКЕ перед групою “Нафтогаз” складає понад 100 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар