До новин

Зеленський запропонував Раді додатково врегулювати банкрутство на час карантину

19 жовтня, 2020
Законодавство
Зеленський запропонував Раді додатково врегулювати банкрутство на час карантину

15 жовтня у Верховній Раді з’явився законопроект №4220 від президента Володимира Зеленського про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання окремих питань процедур банкрутства на період карантину, викликаного поширенням коронавірусу в Україні.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на сайт ВР.

Він зазначає, що у зв’язку із запровадженням посилених протиепідемічних заходів ускладнюється реалізація деяких положень Кодексу України з процедур банкрутства, внаслідок чого затягується провадження у справах про банкрутство. Тому існує необхідність у додаткових компенсаторних механізмах для забезпечення здійснення провадження у справах про банкрутство.

За таких умов потребують вдосконалення процедури проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів у режимі відеоконференції та шляхом опитування, звернення із заявою про відкриття справи про банкрутство, здійснення провадження про банкрутство, уточнення умов та характеру відповідальності арбітражного керуючого за бездіяльність через вимоги карантину.

Проектом Закону передбачається внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства та Закону «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства щодо недопущення зловживань у сфері банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19».

Змінами унормовується порядок проведення зборів (комітету) кредиторів у режимі відеоконференції, а також шляхом опитування, процедура підтвердження особи та повноважень учасника зборів (комітету) кредиторів, оформлення результатів зборів (комітету).

Уточнюється питання відповідальності арбітражного керуючого за невчинення дій, передбачених Кодексом з процедур банкрутства, через вимоги карантину.

Крім того, законопроектом визначаються підстави продовження строків проведення попереднього засідання суду у справі про банкрутство (неплатоспроможність), звернення у межах провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) щодо визнання недійсними правочинів, вчинених боржником, дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, оголошення про проведення першого, повторного та (або) другого повторного аукціону, виконання плану санації чи реструктуризації боргів боржника, процедури розпорядження майном, ліквідації, реструктуризації боргів боржника та погашення боргів боржника.

Також виключаються такі положення про те, що на період дії карантину та протягом 90 днів з дня скасування карантину не допускається відкриття провадженнях у справах про банкрутство боржників – юридичних осіб за заявою кредиторів за вимогами до боржника, що виникли з 12 березня 2020 року; продовжується строк, визначений частиною шостою статті 34 цього Кодексу, якщо боржник доведе, що неспроможність дотримання місячного строку на звернення із заявою про відкриття справи про банкрутство була спричинена поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) та/або заходами боротьби з поширенням цієї хвороби; комітет кредиторів та забезпечений кредитор (щодо майна, яке є предметом забезпечення) мають право прийняти рішення про зупинення проведення аукціонів з продажу майна боржника. У разі прийняття комітетом кредиторів та (або) забезпеченим кредитором (щодо майна, яке є предметом забезпечення) такого рішення, витрати щодо збереження майна або зменшення його вартості несуть кредитори, які прийняли таке рішення.

Коментарі
Додати коментар