До новин

Суд зобов'язав держвиконавців не забирати в Росії акції української "дочки" Сбербанку

24 грудня, 2020
Резонансні справи
Суд зобов'язав держвиконавців не забирати в Росії акції української "дочки" Сбербанку

16 грудня Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов російського Сбербанку до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України у справі №640/21685/20 та зобов’язав держвиконавців утриматися від вчинення дій у зведеному виконавчому провадженні №59036926 щодо звернення стягнення на акції української "дочки" Сбербанку, які належать російському Сбербанку.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

16.09.2020 суд задовольнив заяву російського Сбербанку про забезпечення позову в цій справі та заборонив державним і приватним виконавцям у зведеному виконавчому провадженні №59036926 чи в інших виконавчих провадженнях, у яких боржником є РФ, вчиняти будь-які дії, в т.ч. накладати арешт, проводити опис чи інші дії, які спрямовані на звернення стягнення на акції української “дочки” Сбербанку.

Крім того, тоді суд заборонив виконавцям вживати будь-які заходи щодо накладення арешту та/або проведення опису рухомого та/або нерухомого майна, які належать українській “дочці” Сбербанку, щодо накладення арешту на її рахунки, грошові кошти, цінні папери чи права на цінні папери в будь-яких фінансових чи банківських установах.

Згідно з судовими матеріалами, на адресу української “дочки” Сбербанку надійшла вимога держвиконавця від 13.08.2020 надати деталізовану інформацію щодо структури власності фінустанови та придбання акцій російського Сбербанку Російською Федерацією.

Як уточнюється, виконавець в межах виконавчого провадження №59036926 отримав заяву від одного зі стягувачів з вимогою накласти арешт та звернути стягнення на 50% акцій української “дочки” Сбербанку, яка була вмотивована посиланням на купівлю Російською Федерацією в особі Міністерства фінансів РФ 50% акцій російського Сбербанку (м. Москва), якому належать 100% акцій АТ “Сбербанк” (м. Київ).

У рамках зведеного виконавчого провадження №59036926 компанії Ігоря Коломойського та його партнерів на підставі рішення Арбітражного суду Гааги від 02.05.2018 намагаються стягнути з РФ $159 млн компенсації за їх нерухомість, експропрійовану (відібрану) в Криму після анексії українського півострова Росією.

У межах вказаного виконавчого провадження накладався арешт на 99,77% акцій Промінвестбанку, належні російській держкорпорації ВЕБ.РФ (Внєшекономбанк), які в березні 2020 року були продані на біржі ПФТС за 268,7 млн грн для ТОВ “ФК “Фортіфай”.

Раніше українська “дочка” Сбербанку наводила інформацію, що в грудні 2019 року вступило в силу рішення Госпсуду м. Києва від 10.10.2019 про зняття арешту з її акцій (воно було прийняте в межах справи №910/10107/19 за позовом російського Сбербанку). Як зазначалося, в січні 2020 року депозитарна установа (Райффайзен Банк Аваль) в порядку добровільного виконання судового рішення зняла арешт з акцій Сбербанку.

У травні 2020 року НБУ заявляв, що йому стало відомо про продаж центробанком Росії 50%+1 акцій "Сбербанку Росії" для Міністерства фінансів РФ. Відповідно в української “дочки” Сбербанку змінився кінцевий власник. Разом з тим, всупереч вимогам українського законодавства, Мінфін РФ не повідомив Нацбанк за 3 місяці до набуття істотної участі в АТ "Сбербанк" про намір такого набуття та не погодив із Нацбанком набуття істотної участі в банку.

Глава російського Сбербанку Герман Греф неодноразово публічно скаржився на неможливість продати дочірній банк в Україні. "Робили мінімум п`ять-шість спроб продати там бізнес, але не отримали дозволу регулятора. У нас є покупці, проте ніяк не можемо домогтися згоди київської влади, - зазначав Греф. - Регулярно обговорюємо тему, починаємо спроби налагодити діалог, але безрезультатно".

Українська “дочка” Сбербанку вже кілька років перебуває під санкціями, як і Промінвестбанк. Також санкції вводилися проти ВТБ Банку (збанкрутував), БМ Банку (вирішив припинити банківську діяльність без ліквідації юрособи), ВіЕс Банку (його викупив Сергій Тігіпко).

Раніше в ЗМІ серед можливих покупців української “дочки” Сбербанку називали, зокрема, Валерія Хорошковського.

Коментарі
Додати коментар