До новин

НКРЕКП погодила залучення "Укренерго" значних кредитів для виплати боргів

05 січня, 2021
Борги
НКРЕКП погодила залучення "Укренерго" значних кредитів для виплати боргів

31 грудня енергорегулятор (НКРЕКП) погодив договори про отримання кредитів НЕК "Укренерго" в Укргазбанку, Укрексімбанку, Ощадбанку на здійснення розрахунків з ДП "Гарантований покупець" для погашення боргів перед виробниками електроенергії, пише "Енергореформа".

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Енергореформа.

"З огляду на складну ситуацію, що виникла на ринку електроенергії в зв`язку з заборгованістю НЕК "Укренерго" перед ДП "Гарантований покупець", а останнього - перед суб`єктами господарювання, що виробляють електроенергію і мають стратегічне значення для економіки, з метою стабілізації роботи ринку електроенергії та підвищення рівня розрахунків на ньому пропонується схвалити залучення кредитів", - йшлося в обґрунтуванні до проектів постанов про схвалення договорів між НЕК і НКРЕКП за участю зазначених банків.

Водночас Нацкомісія утрималася від прийняття пункту постанов, оприлюдненого в їх проектах перед засіданням, в якому "ГарПоку" наказувалося отримані від "Укренерго" в рамках кредитів кошти направити на погашення накопиченої у 2020 році заборгованості перед генерацією, крім заборгованості перед ВДЕ-генерацією , що склалася на 1 серпня 2020 року. При цьому в проекті постанови зазначалося, що погашення цієї заборгованості передбачалося шляхом ОВДП відповідно до закону про умови підтримки ВДЕ № 810.

За словами глави НКРЕКП Валерія Тарасюка, пункт про приписи "ГарПоку" буде розглянуто на наступних засіданнях, оскільки "необхідно вивірити формулювання".

Згідно з обґрунтуванням, борг НЕК перед "ГарПоком" на 21.12.2020 становив 25,3 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар