До новин

Нацбанк відклав автоматизацію фінмоніторингу

15 січня, 2021
Законодавство
Нацбанк відклав автоматизацію фінмоніторингу

Національний банк відтермінував на 6 місяців запровадження автоматизації процесів у сфері фінансового моніторингу для банків і небанківських фінустанов.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на НБУ.

За даними НБУ, відтепер фінустанови зобов’язані налаштувати та автоматизувати свої процеси у сфері фінмоніторингу до 30 червня 2021 року.

Раніше передбачалося, що вони мали привести свої процеси у відповідність до вимог Положень про здійснення банками та установами фінансового моніторингу не пізніше 31 грудня 2020 року.

Графік було змінено з урахуванням потреби банків і небанківських фінустанов у додатковому часі для розроблення програмного забезпечення, зокрема через запровадження карантинних заходів.

Наразі значна кількість ІТ-компаній, які розробляють необхідне програмне забезпечення, працюють у дистанційному режимі або в скороченому штаті через значний рівень захворюванності.

Нагадаємо, що банки та платіжні системи, що здійснюють перекази коштів у режимі онлайн, повинні налаштувати систему автоматизації процесів із фінмоніторингу.

Для решти небанківських фінустанов наявність системи автоматизації має рекомендаційний характер.

Зазначені зміни затверджені постановою правління НБУ №2 від 12 січня 2021 року, яка набирає чинності з 15 січня 2021 року.

Через набуття чинності 28 квітня 2020 року нових вимог законодавства з питань фінансового моніторингу Нацбанк затвердив положення про здійснення фінустановами фінансового моніторингу, якими зокрема передбачено, що банки та небанківські установи мають налаштувати та автоматизувати свої процеси у сфері фінмоніторингу.

Коментарі
Додати коментар