До новин

Суд визнав борг суднобудівного заводу Жеваго перед НБУ на 4,15 млрд грн

15 січня, 2021
Борги
Суд визнав борг суднобудівного заводу Жеваго перед НБУ на 4,15 млрд грн

Госпсуд Києва своєю ухвалою від 04.11.2020 в рамках справи №910/23627/16 про банкрутство ПАТ "Київський суднобудівний-судноремонтний завод" (пов’язують з Костянтином Жеваго) визнав вимоги низки кредиторів, у т.ч. вимоги НБУ на 4,15 млрд грн як забезпечені заставою майна боржника.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

Згідно з судовими матеріалами, вказане підприємство було майновим поручителем банку "Фінанси та кредит" (належав К. Жеваго) перед Нацбанком по кредитам рефінансування.

Додамо, що 01.12.2020 Північний апеляційний Госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу ПАТ "Київський суднобудівний-судноремонтний завод" на рішення Госпсуду м. Києва від 04.04.2017 (в справі №910/21981/16), яким було задоволено позов НБУ про стягнення з ПАТ "Київський суднобудівний-судноремонтний завод" предметів іпотеки та застави (шляхом продажу на прилюдних торгах) в рахунок погашення боргу банку “Фінанси та кредит” по рефінансуванню.

Йдеться про нежилі будівлі загальною площею 43 440,9 м2 та рухоме майно, які є власністю ПАТ "Київський суднобудівний-судноремонтний завод" і знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Набережно-Лугова, 8.

Як писав Finbalance, восени НБУ виграв кілька судових спорів з фармкомпанією Жеваго про стягнення низки об’єктів нерухомості в центральній частині Києва.

У грудні Офіс генпрокурора повідомив, що на підставі ухвали Печерського райсуду м. Києва в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів передано арештовані корпоративні права, грошові кошти та 26 об’єктів нерухомості у провадженні щодо розтрати грошових коштів банку "Фінанси та кредит" на суму понад 2,5 млрд грн.

До переданих активів увійшли оздоровчі комплекси, готелі, житлові та комерційні приміщення, розташовані у центральних частинах Києва, Харкова, Полтави та Кривого Рогу загальною площею понад 22 тис м кв.

За словами генпрокурора Ірини Венедіктової, це майно належало кінцевому бенефіціарному власнику банку “Фінанси та кредит” (тобто К. Жеваго).

"У разі ухвалення судового рішення про конфіскацію, активи та накопичені з відповідної суми відсотки будуть перераховані до державного бюджету. Зазначені активи належать кінцевому бенефіціарному власникові банку", - йшлося в повідомленні Офісу генпрокурора.

За його даними, слідство встановило, що офшорна компанія, пов’язана із кінцевим бенефіціарним власником банку [Костянтином Жеваго, - ред.], у період 2007-2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках. Згодом між українським банком та іноземними банками укладено договори застави на суму понад 113 млн дол США. Цими договорами український банк поручався за офшорну компанію власними коштами, розміщеними на кореспондентських рахунках в іноземних банках-кредиторах.

У 2015 році через невиконання зобов’язань офшорною компанією, за кредитними договорами іноземні банки стягнули з рахунків українського банку близько 113 млн. доларів США, що на той час еквівалентно 2,5 млрд грн. Такі дії вплинули на ліквідність банку, що, зрештою, позначилося на його платоспроможності та сприяло початку процедури ліквідації фінустанови.

У рамках кримінального провадження повідомлено про підозру восьми особам: кінцевому бенефіціарному власникові, голові правління банку та керівництву фінустанови. Наразі триває процес з виявлення та передачі в АРМА активів осіб, причетних до кримінального правопорушення, резюмувала в Офісі генпрокурора.

Коментарі
Додати коментар