До новин

Боротьба за "Мотор Січ": китайці та Богуслаєв звинуватили один одного в рейдерстві

19 січня, 2021
Законодавство
Боротьба за "Мотор Січ": китайці та Богуслаєв звинуватили один одного в рейдерстві

Більше 80% акціонерів ПАТ "Мотор Січ" підтримують проведення позачергових зборів 31 січня - першого за чотири роки, йдеться в спільній заяві інвесторів "Мотор Січі" - китайської Skyrizon і MC-4 Олександра Ярославського.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Liga.net.

У компаніях заявили, що наглядова рада "Мотор Січі" не скликає збори всупереч зверненнями акціонерів. Такі дії вони розглядають як "спробу захоплення підприємства" і вважають за необхідне проведення зборів найближчим часом.

Президент "Мотор Січі" В`ячеслав Богуслаєв 15 січня заявляв, що ні він, ні інші акціонери не отримували жодних повідомлень від інвесторів про проведення зборів. Глава підприємства також звинуватив їх у спробі рейдерського захоплення підприємства.

За його словами, акціонери не могли ознайомитися з матеріалами зборів, і взяти участь у формуванні порядку денного.

"Заплановано місце проведення зборів за межами підприємства, запропонована порядок денний свідчить про мету усунути чинну раду директорів і отримати контроль (над підприємством, - ред.)", - заявив Богуслаєв.

ПАТ "Мотор Січ" - один з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію більш ніж в 100 країн світу. Підприємство в січні-вересні 2020 року отримало 930,2 млн грн чистого прибутку.

У квітні 2018 року акції "Мотор Січі" були заарештовані за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів у відкритому в липні 2017 року кримінальному провадженні про держзраді і замаху на диверсію.

Арешт акцій обмежує вплив нових інвесторів на компанію. За цей час на "Мотор Січі" не відбулося жодне зібрання акціонерів і неможлива виплата дивідендів.

У листопаді 2020 року дочірня компанія Skyrizon китайської Beijing Xinwei Technology Group і DCH Олександра Ярославського повідомили про намір подати оновлену спільну заявку в АМКУ на покупку "Мотор Січ", яка стане вже четвертою з серпня 2020 року.

На початку грудня китайські інвестори направили в міжнародний арбітраж інвестиційний спір з метою стягнення з держави Україна збитків, які оцінили в $3,5 млрд.

12 січня Шевченківський райсуд м. Києва відмовив зняти арешт з 56% акцій "Мотор Січі" її інвесторів - Бізнес Хаус Хелена і Skyrizon.

15 січня Міністерство торгівлі США ввело санкції проти Skyrizon.

18 січня СБУ викликало на допит Олександра Ярославського. Як зазначалося, в статусі свідка в кримінальному провадженні про купівлю-продаж контрольного пакета "Мотор Січі".

Коментарі
Додати коментар