До новин

Енергоатом погасить борги перед Westinghouse за рахунок коштів, отриманих від "Гарантованого покупця"

19 січня, 2021
Законодавство
Енергоатом погасить борги перед Westinghouse за рахунок коштів, отриманих від "Гарантованого покупця"

НАЕК "Енергоатом" спрямує більшу частину коштів із приблизно 5,1 млрд грн, які будуть отримані від ДП "Гарантований покупець" як погашення боргу, на розрахунки з оплати палива з Westinghouse та іншими постачальниками.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Інтерфакс-Україна.

Т.в.о. президента НАЕК Петро Котін зазанчив: "Отримані кошти переважно підуть на погашення боргів перед нашими постачальниками, зокрема – на оплату палива компанії Westinghouse".

Водночас припис НКРЕКП, виданий в суботу "ГарПоку", розподілити "Енергоатому" щонайменше 50% коштів, отриманих від НЕК "Укренерго" в рамках кредитів трьох держбанків на суму 10,25 млрд грн, він назвав мудрим рішенням, що має велике значення для держкомпанії.

"Це суттєва не тільки фінансова, а й політична підтримка базової державної генерації, що повністю забезпечує населення електроенергією", – роз`яснив свою позицію Котін.

За його словами, це перший крок на шляху до виведення "Енергоатому" з жорстких дискримінаційних умов роботи на ринку електроенергії і початку стабілізації фінансового-економічної ситуації компанії, борги перед якою становлять 24 млрд грн.

Водночас керуючий партнер консалтингової компанії IMEPOWER Юрій Кубрушко, що працює, зокрема, на ринку зеленої енергетики, у своєму Facebook висловив здивування статусом ухваленого НКРЕКП документа, зазначивши, що рішення ухвалювали без оприлюднення проекту і затвердження на засіданні регулятора.

Як повідомлялося, 16 січня енергорегулятор на своєму сайті повідомив, що видав припис ДП "гарантований покупець" не менше за 50% коштів, отриманих від ПрАТ "НЕК "Укренерго" в рамках кредитів, наданих банками під гарантії держави, спрямовувати на погашення заборгованості перед ДП НАЕК "Енергоатом". Починаючи з 31 грудня НКРЕКП мала намір ухвалити постанову, якою передбачалося спрямувати 10,25 млрд грн кредитних коштів "Укренерго", отриманих від трьох держбанків і підлягають перерахуванню "ГарПоку" на погашення боргів перед генерацією, крім боргів перед ВДЕ-генерацією на 1 серпня 2020 року, але переносила це питання. На засіданні 15 січня вона відмовилася від його розгляду, зазначивши, що буде підготовлено нове рішення.

Проєкт рішення розкритикували, зокрема, представники галузі, бізнес-спільноти, ЄБРР, секретаріат Енергоспівтовариства.

15 січня прем`єр Денис Шмигаль зазначив, що уряд схиляється до розподілу цих коштів порівну між "Енергоатомом" і ВДЕ-генерацією.

У вересні Westinghouse Electric Company і НАЕК "Енергатом" у присутності президента Зеленського підписали контракт про постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС. До цього ядерне паливо Westinghouse для ВВЕР-1000 вже використовувалося в шести українських атомних реакторах.
Коментарі
Додати коментар