До новин

Уряд хоче погасити борги за зелену енергетику держоблігаціями

21 січня, 2021
Законодавство
Уряд хоче погасити борги за зелену енергетику держоблігаціями

Кабмін розглядає випуск "зелених облігацій" для того, аби погасити борги перед виробниками енергії з відновлюваних джерел.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на засіданні Кабміну 20 січня, передає інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

"Тому за моїм дорученням прошу Міненерго, разом з Мінфіном, Мінекономіки, за участі держбанків та міжнародних фінансових організацій опрацювати питання щодо можливого випуску та розміщення так званих "зелених облігацій", або "зелених бондів", - заявив прем’єр.

"Багато рішень потрібно приймати комплексно і дуже часто простих рішень немає - тому потрібно шукати збалансовані механізми - це стосується і питання зеленої енергетики", - зазначив Шмигаль.

Нагадаємо, через борги державного трейдера "Гарантований покупець" перед виробниками "зеленої" енергії сума позовів до держпідприємства сягнула близько мільярда гривень.

У липні 2020 року був підписаний меморандум, що передбачає виплату 9 мільярдів боргу інвесторам наприкінці року, а також оплату 100% електроенергії з серпня.

Антикризовий енергетичний штаб вважає, що борги можна погасити завдяки випуску ОВДП та траншам з держбюджету.

31 липня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №3658, яким, зокрема, знизили "зелений" тарифу для введених в експлуатацію в період з 1 липня 2015 го до 31 грудня 2019 року сонячних станцій понад 1 МВт на 15%, для ВЕС з турбінами потужність 2000 кВт - на 7,5%.

Коментарі
Додати коментар