До новин

Мін'юст виграв у Верховному Суді проти російської держкомпанії щодо акцій Промінвестбанку

27 січня, 2021
Законодавство
Мін'юст виграв у Верховному Суді проти російської держкомпанії щодо акцій Промінвестбанку

Верховний Суд не задовольнив скаргу російської держкомпанії ВЕБ.РФ проти Мін'юсту України щодо заборони продажу акцій Промінвестбанку.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Finbalance.

14.01.2021 Верховний Суд відмовився задовольнити скаргу російської ВЕБ.РФ на ухвалу Київського апеляційного суду від 07.09.2020 (у справі №824/178/19). Цією ухвалою ВЕБ.РФ було відмовлено у наданні дозволу на виконання рішення арбітра Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольма.

Арбітраж рішенням від 28.08.2019 зобов’язав Мін’юст зупинити примусову реалізацію 99,77% акцій Промінвестбанку, які були зареєстровані на ВЕБ.РФ, до вирішення арбітражем питання, чи порушує зазначена реалізація акцій норми міжнародного права.

Однак Верховний Суд погодився з висновком Київського апеляційного суду, що виконання згаданого арбітражного рішення про вжиття забезпечувальних заходів призвело б до зупинення виконання рішення Арбітражного суду (м. Гаага, Нідерланди) від 02.05.2018.

Цим рішенням було задоволено позов низки компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським і його партнерами, та стягнуто з РФ 159 млн дол як компенсації за нерухоме майно, експропрійоване в "приватівців" у Криму після його анексії Росією.

Нагадаємо, раніше в рамках виконання рішення Арбітражного суду (м. Гаага, Нідерланди) українські суди наклали арешт в т.ч. на 99,77% акцій Промінвестбанку, які належали ВЕБ.РФ. Згодом біржа "ПФТС" повідомляла, що 04.03.2020 відбувся аукціон, на якому в межах виконавчого провадження були продані 99,77% акцій Промінвестбанку за 268,7 млн грн.

Переможцем аукціону стало ТОВ "ФК "Фортіфай", яке сплатило вказану суму. При цьому в жовтні-листопаді 2020 року АМКУ і НБУ надали дозволи компанії Сергія Тігіпка на придбання ФК "Фортіфай" (перед цим серед власників фінкомпанії з’явилися люди з оточення Коломойського).

Коментарі
Додати коментар