До новин

Суд відкрив нову справу про банкрутство щодо "Укрбурштину"

22 лютого, 2021
Банкрутство підприємств
Суд відкрив нову справу про банкрутство щодо "Укрбурштину"

Суд відкрив справу про банкрутство щодо дочірнього підприємства “Укрбурштину” - Державної акціонерної компанії “Українські поліметали”.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на NADRA.info.

Провадження (номер справи 910/18166/20) було відкрито 9 грудня 2020 року за заявою екс-керівника підприємства Павла Ніколаєнка.

Як можна припустити з судового рішення, сума грошових вимог до ДП – 964  472,94 грн. У грудні 2020 – січні 2021 свої заяви про грошові вимоги до боржника подали ще низка кредиторів:

  •     ТОВ “БУДКЕПІТАЛ ГРУП”
  •     ТОВ “НЬЮЛАЙНС”
  •     ТОВ “ВІНС-КОНСАЛТ”
  •     ТОВ “ЛЕНД ГРУП КОМПАНІ”
  •     ТОВ “ГРІН ПРОФІ ГРУП”
  •     ТОВ “КИЇВСПЕЦЬСЕРВІС” (так, ми не помилилися – саме через “Ь” після “Ц”)
  •     ТОВ “СТ. АННА ГРУП”
  •     ТОВ “КА ТРЕЙД”
  •     ТОВ “Торговий дім “УКРБУРШТИН”
  •     Чаус Денис Олександрович
  •     Бельченко Олександр Миколайович
  •     Аблєсімов Андрій Олександрович
  •     Гарюта Сергій Миколайович
  •     Головне управління ДПС у м.Києві
  •     ТОВ “АБСОЛЮТ ТМ”
  •     ТОВ “УМБ ФІНАНС”

Розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Євгенія Козаренка.

Козаренко відмовився оприлюднити суму всіх вимог, попередньо заявлених кредиторами ДП “Укрбурштин”, пояснивши відмову вимогами Кодексу України з процедур банкрутства. Він також заявив, що остаточну суму кредиторських вимог встановить суд. При цьому додав, що не проти “надати контактні дані кредиторів, згідно їх заяв і для отримання зацікавленими особами інформації безпосередньо у її власників”. І також порадив звернутися по інформацію до керівника ДП “Укрбурштин” Вадима Войцешука.

Вадим Войцешук також відмовився назвати суму заявлених грошових вимог кредиторів: “Я не маю наміру визнавати їх. Є старі борги, від яких нікуди не дінешся. А є борги абсолютно незрозумілі, і всі ці речі ми будемо намагатися спростувати. А поки суд не проведе засідання, я не можу нічого коментувати, щоб не підігрівати справу”.

Відкрите провадження – вже друга справа про банкрутство ДП “Укрбурштин”.

Перша тривала 12 років і була закрита в жовтні 2015 Господарським судом Рівненської області. Справу було закрито після того,  як у серпні 2015 стало відомо, що кредитори і керуюча санацією спробували передати контроль над ДП “Укрбурштин” лондонській компанії. Українські приватні компанії-кредитори (т. зв. первинні кредитори – ТОВ “ІК “Грейн-Сервіс”, ТОВ “ГАЗ – Волинь”, ТОВ “УМБ Фінанс”, ТОВ “Ю.К.”) уклали з Thamesvest LTD угоди цесії, якими поступилися своїми правами вимоги щодо боргу ДП “Укрбурштин” на загальну суму 4 млн 152 тис. грн. Усі угоди цесії було укладено в один день – 15 липня 2015 року. Компанія Thamesvest LTD була зареєстрована у Лондоні 7 липня цього року. Її власниками були три офшорні компанії, а уставний капітал – 4 фунти стерлінгів.

В листопаді 2015 року Рівненський апеляційний господарський суд підтвердив законність рішення суду першої інстанції. Після припинення справи, ДАК “Українські поліметали” здійснили повний розрахунок з кредиторами. Як писало видання “Банкрутство та ліквідація в Україні”, для розрахунку довелося застосувати передбачений Законом механізм нотаріального депозиту. Але, незважаючи на повне задоволення зареєстрованих вимог, кредитори оскаржили рішення про припинення справи.

Остаточну крапку у першій справі про банкрутство Укрбурштину поставив Вищий господарський суд України 19 січня 2016 року: 5 скарг від кредиторів і арбітражної керуючої залишилися без задоволення.

“Практики, яка б дала можливість нашим опонентам оскаржити рішення Вищого господарчого суду у Верховному суді, зараз немає. Тобто, по суті, це остаточне рішення по цій справі”, – коментував рішення суду старший партнер Ario Law Firm, адвокат Юліан Хорунжий в січні 2016 року.

Як відомо, ДП “Укрбурштин” володіє єдиним дійсним спецдозволом на користування надрами №4553 на геологічне вивчення надр, в тому числі дослідно-промислову розробку ділянки “Олексіївка” (Рівненська обл., понад 2000 га).

Коментарі
Додати коментар