До новин

Компанію "Стройбуд Іллічівськ" визнали банкрутом

21 лютого, 2022
Банкрутство підприємств
Компанію "Стройбуд Іллічівськ" визнали банкрутом

11 лютого Госпсуд Одеської області визнав банкрутом ТОВ "Стройбуд Іллічівськ" з групи "імені" Дельта Банку і Cargill і відкрив ліквідаційну процедуру.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Finbalance.

12 січня суд визнав кредиторські вимоги CFSIT Inc. (з групи Cargill) до вказаної компанії на 147,3 млн грн.

Як повідомлялося, ТОВ "Стройбуд Іллічівськ" було позичальником Дельта Банку разом з групою інших олійножирових і зернових компаній в Одеській області (одна з них - ПАТ "Іллічівський олійножировий комбінат" - восени 2021 року теж була визнана банкрутом у судовому порядку).

Відповідні права кредитної вимоги виходили до 5-мільярдного пулу активів Дельта Банку, який ФГВФО виставляв на продаж та щодо якого веде спори в судах з фінкомпанією "Скай" Андрія Веревського.

Загальний обсяг кредиторських вимог Укрексімбанку до Дельта Банку, які були забезпечені в т.ч. згаданими олійно-жировими активами, - 1,44 млрд грн.

У січні 2016 року Фонд гарантування заявляв, що з Дельта Банку були виведені активи на 100 млн дол через операції з акредитивами корпорації Cargill. Корпорація Cargill звинувачення на свою адресу відкидала, наголошуючи, що переуступка прав вимоги відбулася в повній відповідності до чинного законодавства України.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження №12015160160000210 (у якому фігурував у т.ч. Микола Лагун), незадовго до введення тимчасової адміністрації в Дельта Банк (02.03.2015) у фінустанову надійшли заяви від позичальників про припинення зобов`язань через зарахування зустрічних однорідних вимог, зокрема, заява ТОВ «Стройбуд Іллічівськ» від 09.02.2015 про припинення зобов`язань Товариства зі сплати заборгованості перед банком на суму 4,5 млн дол.

У заявах позичальників про зарахування зустрічних вимог фігурували чотири безвідкличні резервні акредитиви на 36,9 млн дол, банком-емітентом за якими вказано Дельта Банк, та права вимоги за якими позичальники, як зазначалося, придбали у компанії CFSIT (Cargill Financial Services International).

У судових матеріалах щодо цього карного провадження зауважувалося, що під час перевірок в Дельта Банку було виявлено різноманітні SWIFT-повідомлення щодо вказаних акредитивів, але в документації банку не було оригіналів юридичної документації стосовно власне випуску акредитивів, зокрема, відповідних рішень уповноважених органів управління банку: правління та кредитного комітету банку, договорів про відкриття акредитивів, заяв, розпоряджень тощо. Більшість відповідних сум акредитивів не була відображена на балансових або позабалансових рахунках банку.

«Таким чином встановлено, що посадові особи ТОВ «Іллічівський зерновий порт» та ТОВ «Стройбуд Іллічівськ», зловживаючи своїм службовим становищем, вступивши в злочинну змову з колишніми співробітниками АТ «Дельта банк» з метою погашення заборгованості по кредитним договорам та зняття обтяження в АТ «Дельта Банк» на заставне майно надали фіктивні договори переуступки боргу, укладені з компанією-нерезидентом», - констатувалося в Печерського райсуду м. Києва від 04.02.2016 з посиланням на дані слідчих.

У лютому-2016 екс-перший заступник голови ради директорів Дельта Банку Віталій Масюра в інтерв’ю для видання «Дело», відповідаючи на питання, чи працює його сестра Юлія Масюра та її чоловік Павло Бородін в компаніях "Іллічівський зерновий порт" і "Стройбуд Іллічівськ" та чи належить йому одна з цих компаній частково або цілком, в тому числі опосередковано, зауважив таке:

«Моя сестра працювала радником голови правління банку і брала участь в аналізі та контролі за фінансуванням проекту Зернового терміналу, а також в переговорах з Каргілл щодо інвестування в цей проект. В рамках цього проекту вона була за сумісництвом економістом "Іллічівського зернового порта" з зарплатою 121,8 грн. З Павлом Бородіним, який був раніше запрошений банком на позицію незалежного директора "Стройбуд Іллічівська", вона познайомилася вже після початку роботи над цим проектом. У банку ми часто практикували таких фінконтролерів по великим кредитним проектам. Це стандартна практика. Я займався кредитним проектом по Зерновому терміналу від Дельта Банку і керував переговорами з Каргілл».

У держреєстрі засновником ТОВ "Стройбуд Іллічівськ" вказане ТОВ "Іллічівськ Констракшн", а бенефіціаром - кіпріот Георгіос К Кірроу.

Коментарі
Додати коментар