До новин

Валерія Коломієць: Уряд узгодив положення Кодексу з процедур банкрутства з чинними законодавчими актами

04 березня, 2021
Законодавство
Валерія Коломієць: Уряд узгодив положення Кодексу з процедур банкрутства з чинними законодавчими актами

Аби узгодити чинні положення деяких законодавчих актів України з діючими положеннями Кодексу України з процедур банкрутства, Кабінет Міністрів ухвалив проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Кодексу України з процедур банкрутства».

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на заступницю міністра юстиції Валерію Коломієць.

«З дня введення в дію Кодексу розгляд відповідних справ здійснюється згідно з його положенням. Однак, провадження у справах, які на той момент перебували на стадії санації, продовжуються відповідно до Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом. Така норма передбачена самим Кодексом, проте допоки залишається неузгодженою з Господарським процесуальним кодексом України», – розповіла заступниця Міністра юстиції Валерія Коломієць.

Також, за словами заступниці очільника Мін’юсту, Кодексом встановлено, що під час виконання повноважень арбітражний керуючий має право на безпосередній доступ до інформації про боржників, їхнє майно, доходи та кошти, у тому числі конфіденційної, що міститься в державних базах даних i реєстрах, у тому числі електронних. 3 метою надання можливості застосування цього положення Кодексу на практиці потребують внесення змін деякі інші Закони України.

Так, проєктом Закону, який був ухвалений Кабміном під час засідання Уряду, пропонується внести зміни до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, Законів України «Про дорожній рух», «Про страхування», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про управління об’єктами державної власності» та «Про Фонд державного майна України». Зокрема, узгоджуються положення зазначених законодавчих актів із положеннями Кодексу у частині застосування термінології, посилань на законодавство щодо відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, що втратило чинність, виключення з тексту Кодексу некоректних або суперечливих норм. Крім того, узгоджуються законодавчі положення щодо особливостей процедур банкрутства державних підприємств та підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50 відсотків.

«Внесення змін, запропонованих проєктом Закону, забезпечить єдиний підхід в розумінні та застосуванні положень Кодексу в інших законодавчих актах України, а також дозволить усунути перепони, які унеможливлювали застосування цих законодавчих актів на практиці», – пояснила Валерія Коломієць.

Коментарі
Додати коментар