До новин

Cума непогашених кредитів неплатоспроможних банків складає 230 млрд

07 квітня, 2021
Борги
Cума непогашених кредитів неплатоспроможних банків складає 230 млрд

В Україні сума незадоволених вимог кредиторів неплатоспроможних банків станом на квітень 2021 року сягає 230 мільярдів гривень.

Про це йдеться у відповіді Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на запит Радіо Свобода, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

"Сума виведених активів різниться по кожному банку. Та загалом для Фонду вихідною цифрою для розрахунку є сума незадоволених вимог кредиторів неплатоспроможних банків.

На сьогодні вона сягає 230 млрд грн. Фактично це і є обсяг коштів, на повернення яких розраховує Фонд як установа, головною метою функціонування якої є захист інтересів кредиторів неплатоспроможних банків", - заявили у відомстві.

Із загальної суми незадоволених вимог кредиторів:

    69,2 млрд грн - незадоволені вимоги самого Фонду (кошти, витрачені Фондом на виплату гарантованого відшкодування вкладникам та ліквідацію банків);

    майже 18,5 млрд грн - незадоволені вимоги НБУ;

    3,45 млрд грн - незадоволені вимоги податкової служби до неплатоспроможних банків;

    6,3 млрд грн - незадоволені вимоги державних банків;

    137,2 млрд грн - вимоги інших кредиторів, у тому числі юридичних осіб, клієнтів неплатоспроможних банків.

У фонді пояснили, що у світі більш розповсюдженою є практика добровільного врегулювання повернення таких активів.

"Як показує міжнародний досвід, розслідування в кримінальних провадженнях і судові процеси - це доволі тривалі механізми притягнення до відповідальності, тому у світі більш розповсюдженою є практика добровільного врегулювання.

Саме розробка та реалізація єдиної державної стратегії у цьому питанні є тим каталізатором, який може пришвидшити такі процеси та зробити їх більш ефективними", - пояснили у відомстві.

Коментарі
Додати коментар