До новин

"Укравтодор" перешкоджає відновленню платоспроможності ДП - ЗМІ

12 квітня, 2021
Новини
"Укравтодор" перешкоджає відновленню платоспроможності ДП - ЗМІ

"Укравтодор" намагається незаконним шляхом вивести майно з держпідприємства «Київський Облдорупр» та відмовляється оплачувати борги за належно виконанні роботи.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на "Дзеркало тижня".

Державне підприємство ДП «Київський Облдорупр» може залишитись без активів, які б дали змогу відновити платоспроможність та розрахуватись з кредиторами.

ДП «Київський Облдорупр» уже 8 років перебуває на стадії санації та через дії окремих осіб із АТ «ДАК «Автомобільні дороги України» та Укравтодору залишається на цьому етапі банкрутства і не може покращити свій фінансовий стан.

З 2013 року (моменту відкриття провадження про банкрутство) фінансові результати ДП «Київський Облдорупр» тільки погіршувались. Станом на кінець 2020 року непокритий збиток підприємства перевищив 244 млн. грн., а сукупна кредиторська заборгованість зросла до 242 млн. грн.

Але у ДП «Київський Облдорупр» на балансі залишаються цінні активи (виробничі бази, інше нерухоме та рухоме майно), які б дали можливість розрахуватись з кредиторами. Також у користуванні ДП «Київський Облдорупр» є великі площі земельних ділянок в цінних місця Київської області.

Проте, останні декілька місяців Укравтодор та АТ «ДАК «Автомобільні дороги України» намагаються вивести з господарського відання ДП «Київський Облдорупр» найдорожчі основні засоби (виробничі бази) та залишити це підприємство без активів. Зокрема, 31.12.2020 Укравтодор видав наказ № Н-545/1001, за яким визначено перелік об’єктів, що мають бути повернуті з господарського відання ДП «Київський Облдорупр» на баланс АТ «ДАК «Автомобільні дороги України». В цьому документі визначені основні виробничі бази ДП «Київський Облдорупр», які є досить цінними активами і основою для відновлення платоспроможності підприємства. Як пише "Апостроф", сам по собі такий наказ є незаконним, оскільки відповідно до ч. 4 ст. 17 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» з дня винесення ухвали про санацію припиняються повноваження органів управління боржника - юридичної особи,  повноваження органів управління передаються керуючому санацією.

Ще одним доказом того, що Укравтодор перешкоджає відновленню платоспроможності ДП «Київський Облдорупр» є те, що основним дебітором, який регулярно прострочує платежі за виконані роботи, є Служба автомобільних доріг у Київській області – структурний підрозділ Укравтодору. Найсвіжіший приклад – відмова Служби автомобільних доріг оплачувати ДП «Київський Облдорупр» виконані у 2018-2019 роках роботи з експлуатаційного утримання автомобільних доріг державного значення на загальну суму 11 млн. грн. Лише у касаційній судовій інстанції команді ДП «Київський Облдорупр вдалось досягти справедливості і отримати від структурного підрозділу Укравтодору зароблені грошові кошти, які буде використано на погашення значної частини заборгованості із заробітної плати.

Коментарі
Додати коментар