До новин

Рада прийняла закони про борги валютних позичальників

14 квітня, 2021
Законодавство
Рада прийняла закони про борги валютних позичальників

Закон також виключає зі складу ліквідаційної маси житло, яке є єдиним місцем проживання сім'ї боржника, якщо воно не перевищує 60 м, або 13,65 м на кожного члена сім'ї боржника для квартири або 120 м для житлового будинку.

Верховна Рада України прийняла на позачерговому планерному засіданні у вівторок закони №4475, 4398 та 4399 про захист валютних позичальників, які мають багаторічні борги по кредитах в іноземній валюті, які передбачають відносно м'яку схему їх реструктуризації і податкові пільги для банків.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Ухвалення цих законопроектів дозволить вирішити проблему, якої вже більше 10 років, і захистити позичальників, які отримали кредити на придбання житла в інвалюті і постраждалих від валютних коливань, від зловживань з боку кредитодавців", - прокоментував прийняття документів глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової  і митної політики Данило Гетманцев.

Він додав, що законопроекти будуть сприяти відновленню платоспроможності позичальників і стануть шансом для їх звільнення з боргової ями.

Зокрема, в законі №4475 Рада продовжила на п'ять місяців дію мораторію, що забороняє банкам стягувати майно громадян України, надане в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті, і ввела реструктуризацію таких кредитів з перерахунком всіх грошових зобов'язань в гривневий еквівалент і списанням неустойки.

Раніше Нацбанк і банки розкритикував ідею такої примусової реструктуризації валютних кредитів, а представники українського бізнесу звернулася до президента України з проханням відхилити законопроект.

Закон №4398 зобов'язує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не пізніше, ніж за 30 днів до публікації оголошення про відкриті торги, запропонувати позичальникові погасити заборгованість на суму не менше оціночної вартості активу.

Закон також виключає зі складу ліквідаційної маси житло, яке є єдиним місцем проживання сім'ї боржника, якщо воно не перевищує 60 м, або 13,65 м на кожного члена сім'ї боржника для квартири або 120 м для житлового будинку.

Крім того, згідно з текстом на сайті Ради, боржник, який проживає в такому житлі, в разі недостатності його доходів для виконання умов реструктуризації за рішенням господарського суду може виплачувати мінімальну суму щомісячного виконання плану реструктуризації.

Законом №4399 дозволяється банкам, які здійснюють реструктуризацію кредитів фізосіб в іноземній валюті, забезпечених іпотекою, не коректувати фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток) на суму згортання резервів з валового балансовою вартістю за такими діючими кредитами і на суму часткового прощення кредиту, що підлягає реструктуризації.

Коментарі
Додати коментар