До новин

Правоохоронці повідомили про підозру главі правління банку-банкрута: може йтися про Місто Банк

23 квітня, 2021
Законодавство
Правоохоронці повідомили про підозру главі правління банку-банкрута: може йтися про Місто Банк

Київська міська прокуратура інформує, що повідомлено про підозру голові правління та головному бухгалтеру одного банку за фактом фальсифікації його фінансових документів (ч. 2 ст. 28, ст. 220-2 КК України).'

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс та пресслужбу прокуратури.

"Згідно з матеріалами слідства, голова правління банку та головний бухгалтер цієї установи, діючи у передній змові, у період 2018-2020 років вносили у фінансову звітність завідомо недостовірні відомості щодо начебто належного банку майна та надавали її до Національного банку України. Так, достеменно знаючи, що цілісний майновий комплекс виробництва по переробці сої, що розташований у Херсонській області, не належить фінансовій установі, підозрювані зазначали його наявність в активах банку з метою приховування його стійкої фінансової неспроможності, так як наслідок невизнання його неплатоспроможнім", - зазначили правоохоронці.

Наразі слідство у кримінальному провадженні триває. На теперішній час вказану банківську установу визнано неплатоспроможною та введено тимчасову адміністрацію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Правопорушення викрито прокурорами спільно зі слідчими СУ ГУНП у місті Києві та Кібердепартаментом Служби безпеки України.

При цьому в офіційній заяві СБУ зазначається, що представники вказаного банку подавали неправдиві дані для отримання від Нацбанку кредитних коштів за програмою рефінансування.

"Вони неодноразово протягом 2018 ‒ 2020 років вносили до фінансової звітності недостовірні відомості щодо наявності у фінустанови прав на цілісний майновий комплекс з харчового виробництва.

Балансову вартість комплексу визначено у 277 млн грн, що становить 13,7% від всіх активів банку. Отримавши недостовірні дані регулятор видав банку у 2019 році 7 млн грн рефінансування та 50 мільйонів кредиту «овернайт» для підтримки ліквідності. Через дії спільників банк визнано неплатоспроможним. До установи введено тимчасову адміністрацію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Точний розмір завданих державі збитків встановлюється у подальшому досудовому розслідуванні", - наголошують в СБУ.

Видання Фінбаланс уточнює, що у грудні 2020 року НБУ визнав неплатоспроможним Місто Банк Івана Фурсіна. У січні-2021 регулятор відправив цю фінустанову на ліквідацію.

НБУ зазначав, що проблеми в Місто Банку з капіталом виникли через втрату одного з основних активів – підприємства з переробки сої у Херсонській області.

"Балансова вартість об’єкту нерухомості становила понад 271 млн грн (майже 17% від усіх активів банку). У результаті втрати об’єкту капітал банку впав нижче нормативного рівня", - зауважував тоді регулятор.

Коментарі
Додати коментар