До новин

В НБУ розмірковують про підвищення облікової ставки до 7,5%

27 квітня, 2021
Законодавство
В НБУ розмірковують про підвищення облікової ставки до 7,5%

Регулятор опублікував підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики Національного банку щодо рівня облікової ставки, яка відбулася 14 квітня - тобто напередодні ухвалення правління Нацбанку рішення щодо підвищення облікової ставки 6,5% до 7,5%.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

Як зазначається, на засіданні комітету були присутні всі 10 його членів, зокрема й очільник НБУ Кирило Шевченко.

"Під час засідання члени КМП приділили особливу увагу подальшому посиленню зовнішнього та внутрішнього інфляційного тиску. Учасники дискусії відзначили, що інфляція продовжувала прискорюватися швидше, ніж очікувалося. Зокрема, в березні індекс споживчих цін сягнув 8,5% р/р і значно перевищив січневий прогноз Національного банку (7,6% р/р). З одного боку, інфляційний тиск значною мірою зумовлювали тимчасові зовнішні чинники. Зокрема, світові ціни на паливо та продовольчі товари залишилися вищими за січневий прогноз НБУ. З іншого боку, суттєвіше посилився й фундаментальний інфляційний тиск, що видно з підвищеної динаміки базової інфляції", - визнали учаснки засідання.

Зазначається, що члени КМП одностайно підтримали підвищення облікової ставки до 7,5%, яке є необхідним для поступового сповільнення інфляції та повернення її до цілі 5% у першому півріччі 2022 року.

"Поточне підвищення ключової ставки посилить імпульс трансмісії за процентним каналом, який спершу позначиться на міжбанківських ставках та ставках за корпоративними депозитами банків, а з середини року – на дохідності депозитів для населення. Це вплине на переорієнтацію частини споживчого попиту на користь депозитів у банках та, відповідно, стримуватиме його тиск на інфляцію", - прогнозують в НБУ.

Більшість учасників дискусії висловилися за те, що достатніми є прийняті рішення про підвищення облікової ставки в березні та квітні для приведення інфляції до цілі 5% у першому півріччі 2022 року. На їх думку, рішучі дії Національного банку сприятимуть поступовому послабленню інфляційного тиску та поліпшенню очікувань. Важливою передумовою цього сценарію є зниження воєнної напруги.

Водночас декілька учасників дискусії зауважили, що інфляційний тиск може виявитися недооціненим через високий рівень невизначеності, тому вони не виключають необхідність продовження циклу підвищення облікової ставки.

Коментарі
Додати коментар