До новин

Рада підтримала за основу законопроєкт про фінансові послуги

28 квітня, 2021
Законодавство
Рада підтримала за основу законопроєкт про фінансові послуги

Верховна Рада на позачерговому засіданні 27 квітня ухвалила за основу законопроєкт №5065 про фінансові послуги та фінансові компанії.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

"За" проголосували 247 народних депутатів.

Раніше у Нацбанку пояснювали, що цей документ є рамковим законом для всіх фінпослуг в Україні та визначає єдині базові підходи до регулювання та захисту прав споживачів. Крім того, він містить норми щодо регулювання менш ризикового сегменту фінансових установ: фінансових компаній та ломбардів.

Також він визначає два типи послуг – фінансові послуги та супровідні послуги.

До перших належатимуть:

страхування та перестрахування; надання коштів у кредит; залучення коштів, що підлягають поверненню; фінансовий лізинг; факторинг; надання гарантій; торгівля валютними цінностями; фінансові платіжні послуги; послуги на ринках капіталу; послуги в сфері накопичувального пенсійного забезпечення.

До другого виду належатимуть:

послуги агентів та брокерів, а також допоміжні послуги (інформаційні, інкасаторські, бюро кредитних історій). Фінпослуги вимагатимуть обов’язкової ліцензії, тоді як допоміжні – лише реєстрації.

Також законопроєкт передбачає введення ризик-орієнтованого підходу до нагляду фінустанов залежно від розміру, значимості, складності бізнес-моделі та індивідуального рівня ризику фінансової установи.

Наразі чинним є закон "Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг", який був прийнятий у 2001 році і відтоді комплексно не переглядався.

Коментарі
Додати коментар