До новин

ЗМІ дізналися, що РНБО може запровадити санкції проти облгазів Фірташа

11 травня, 2021
Новини
ЗМІ дізналися, що РНБО може запровадити санкції проти облгазів Фірташа

Рада нацбезпеки та оборони може запровадити санкції проти облгазів Дмитра Фірташа через борг на майже 10 млрд грн перед «Оператором ГТС» за відібраний і не оплачений газ з ГТС в якості виробничо-технологічних витрат.

Про це повідомляє Liga.net із посиланням на 2 джерела, що знайомі з планами РНБО, передає інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

У розпорядження видання є внутрішній підрахунок ОГТСУ боргів облгазів за відібраний газ з ГТС протягом 2020-го і першого кварталу 2021 року.

"У документі йдеться, що за звітний період облгази викачали газу з ГТС, не розплатившись, на 9,88 млрд грн.

Найбільші боржники - облгази, що працюють під брендом Регіональної газової компанії (РГК), пов'язаної з Дмитром Фірташем - 7,97 млрд грн. Більша частина боргу сформувалася за перший квартал поточного року, коли в Україні діяли обмежені ціни на газ для населення - 6,99 грн за кубометр", - пише liga.net.

Зазначається, що справжність оприлюдненого виданням документу підтверджує прес-реліз Оператора ГТС від 6 травня, де також вказана сума боргу в 9,8 млрд грн.

"Такі величезні борги облгазів створюють реальну загрозу фінансовій стабільності Оператора ГТС, відповідно, загрозу енергетичній безпеці України. Тому РНБО включилося в процес.

До того ж, фінансова нестабільність оператора ГТС грає на руку Газпрому, який всіма силами лобіює Північний потік-2", - заявило виданню на умовах анонімності джерело з нафтогазової галузі.

За словами співрозмовника видання, відповідне рішення РНБО може прийняти вже 7 травня, проте, які санкції можуть загрожувати облгазам від РНБО, йому невідомо.

"Про майбутні плани РНБО liga.net також повідомив співрозмовник, близький до президента Зеленського.

За його інформацією, РНБО розглядає кілька варіантів можливого рішення - від попередження до заморозки активів і націоналізації з подальшою реприватизацією", - йдеться у повідомленні.

Коментарі
Додати коментар