До новин

Вітренко пропонує через суд забирати облгази Фірташа за борги

12 травня, 2021
Борги
Вітренко пропонує через суд забирати облгази Фірташа за борги

Голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко, коментуючи борги облгазів Фірташа, заявив про необхідність судової роботи: якщо компанія не може розрахуватися, вона у законний спосіб має перейти у власність держави.

Голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко, коментуючи борги облгазів Фірташа, заявив про необхідність судової роботи: якщо компанія не може розрахуватися, вона у законний спосіб має перейти у власність держави.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на

його інтерв'ю НВ Бізнес.

За словами Вітренка, компанії Дмитра Фірташа отримують на ринку газу надприбутки за рахунок націнки в 30-40% у порівнянні з цінами конкурентів.

"Держава бачить, що головним бенефіціаром цієї реформи (роздрібного ринку газу - ред.) є фактично пан Фірташ. Невелике і повільне скорочення його частки на ринку з лишком компенсується цією величезною маржею, розумієте? З цієї точки зору держава повинна щось робити. І національна компанія теж повинна з цим щось робити", - зазначив голова "Нафтогазу".

Коментуючи борги, які пов'язані з Фірташем облгази накопичили перед "Нафтогазом" (близько 8 млрд грн), Вітренко пропонує комплексне рішення, у тому числі - і на законодавчому рівні.

"Іноді ці борги виникають по всьому ланцюжку через якість рішення держави. І відповідно, учасники ринку не можуть нести відповідальність. Потрібно знайти варіант, який з одного боку дозволить там, де потрібно борги списувати, їх списувати. Там, де потрібно - забезпечити розрахунки по колу.

І ці розрахунки включають якесь фінансування з держбюджету, але ці гроші потім повернуться до держбюджету", - сказав він.

Також Вітренко заявив, що потрібна і судова робота.

"Часто насправді це жорстка судова робота проти компаній того ж пана Фірташа, де у нього через суд потрібно ці компанії забирати. Якщо не може розрахуватися, значить, ця компанія повинна фактично перейти у власність держави у правильний законний спосіб", - підкреслив він.

Нагадаємо, РНБО може запровадити санкції проти облгазів через борг на майже 10 млрд грн перед Оператором ГТС за відібраний і не оплачений газ з ГТС в якості виробничо-технологічних витрат.

Загальна заборгованість облгазів перед "Оператором ГТС України" та нарахування до сплати за послуги балансування становлять 9,8 млрд грн - за минулий тиждень погасили менше 1% від боргу (9,7 млн грн).

Рада нацбезпеки та оборони України розгляне питання "ускладнення економічної ситуації через підвищення тарифів на комунальні послуги", для цього просить у прем’єр-міністра Дениса Шмигаля дані про власників газових та енергокомпаній.

Коментарі
Додати коментар