До новин

Вітренко заявив про некомпетентність наглядової ради "Нафтогазу"

12 травня, 2021
Новини
Вітренко заявив про некомпетентність наглядової ради "Нафтогазу"

Голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив про некомпетентність наглядової ради компанії, зокрема, за його словами, у наглядовій раді немає юристів, які б розбиралися в українському антимонопольному законодавстві.

Про це він заявив в ефірі Суспільного, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

Вітренко заявив, що у ситуації з "Нафтогазом" ця проблема проявилась у тому, що наглядова рада визнавала відмінною роботу правління в умовах величезних збитків.

"Падає видобуток, третій рік поспіль. У наглядовій раді немає жодного фахівця з видобутку, який би мав відповідну фахову освіту і досвід роботи. Як людина без спеціальності може контролювати таку професійну галузь, як видобуток газу?", - заявив Вітренко.

Також, за його словами, у наглядовій раді компанії немає юристів, які б розбиралися в українському антимонопольному законодавстві.

"Вони не розуміють український контент. Вони вірять в те, що їм говорить голова правління. Це нормально чи це системна помилка існуючої моделі корпоративного управління? Це також питання до тих, хто призначав наглядову раду. І міжнародні інститути брали в цьому участь", - підкреслив Вітренко.

Роботу наглядової ради Вітренко також розкритикував в інтерв'ю НВ Бізнес.

"Ефективна наглядова рада починається з дуже чіткої постановки завдань перед компанією. А для цього є відповідний механізм, який часто не використовується в належній мірі, - це по-англійськи strategic directions, тобто стратегічні напрямки діяльності. Їх має оперативно встановлювати держава. Зараз є політики власності. Але на практиці це неробочий механізм.

Не може бути універсальних компетентних людей, не можна розбиратися в усьому. Некомпетентні люди не можуть ефективно контролювати і регулювати менеджмент, а в цьому завдання наглядової ради. Якщо в наглядовій раді Нафтогазу, наприклад, не було жодного реального фахівця у газовидобутку, то й очікувати, що наглядова рада проконтролює ефективність діяльності Нафтогазу в частині видобутку складно, розумієте?", - сказав голова правління НАК.

"Але іноді просто немає підстав вважати, що вони реально розуміють, що в цих держкомпаніях відбувається. Вони часто не професіонали в операційній діяльності в українському контексті", - додав Вітренко.

За його словами, реформа корпоративного управління "зробила кілька неправильних поворотів".

"Зараз у багатьох випадках є обґрунтовані закиди в тому, що ця реформа не забезпечує наявністдієвого механізму, який би змушував менеджмент ефективно працювати в інтересах суспільства.

Ми бачимо ознаки неефективної роботи держкомпаній. Це очевидна проблема, яку потрібно вирішувати. А в окремих випадках ми бачимо, що і немає ізоляції від політичного втручання і навіть іноді корупції. Хоча є великий прогрес", - резюмував він.

"Але давайте говорити про майбутнє. Я сподіваюся, що найближчим часом проведуть конкурс, буде наглядова рада з більшістю незалежних директорів, у тому числі з міжнародним авторитетом і розумінням, у хорошому сенсі слова, українських реалій.

Але є значна ймовірність, що, як і минулого разу, міжнародні партнери запропонують політичний компроміс, скажімо так. Замість сухого професійного конкурсу за стандартами ОЕСР, запропонують якихось своїх представників", - припустив також Вітренко.

Коментарі
Додати коментар