До новин

Суд знову відкрив справу про банкрутство "Яблуневого дару" з групи Барщовського

17 травня, 2021
Банкрутство підприємств
Суд знову відкрив справу про банкрутство "Яблуневого дару" з групи Барщовського

Госпсуд Львівської області 12 травня відкрив провадження в справі про банкрутство ТОВ “Яблуневий дар”, яке пов’язане з групою T.B. Fruit Тараса Барщовського.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на finbalance.

Ухвалою від 22.01.2020 цей суд уже відкривав справу про банкрутство ТОВ “Яблуневий дар” та визнав грошові вимоги ТОВ “ТБ Сад” на 2,24 млрд грн, вимоги ТОВ “Фінансова компанія “Інвестохіллс Веста” - на 606 млн грн, вводив мораторій на задоволення вимог кредиторів ТОВ “Яблуневий дар”.

Постановою Західного апеляційного госпсуду від 23.06.2020 апеляційну скаргу ТОВ “Фінансова компанія “Інвестохіллс Веста” було частково задоволено, а ухвалу Госпсуду Львівської області від 22.01.2020 змінено і визнано грошові вимоги ТОВ “ТБ Сад” у розмірі 1,51 млрд грн.

Постановою Верховного Суду від 07.10.2020 касаційні скарги ТОВ "ТБ Сад" і ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" задоволено частково, постанову суду апеляційної інстанції від 23.06.2020 та ухвалу суду першої інстанції від 22.01.2020 скасовано, а справу №914/2404/19 було направлено на стадію відкриття провадження у справі про банкрутство до Госпсуду Львівської області.

Нагадаємо, в жовтні 2018 року Фонд гарантування публічно заявляв, що за місяць до визнання Дельта Банку неплатоспроможним група пов’язаних компаній ТОВ «Яблуневий Дар» і ТОВ «Танк Транс» вчинили більше десяти операцій із зарахування зустрічних вимог (т.зв. «схлопування») на загальну суму більше 100 млн євро. Відповідне “схлопування” своїх боргів перед Дельта Банком компанії з групи T.B. Fruit мотивували в т.ч. отриманням прав вимоги до Дельта Банку від Cargill (за акредитивами).

07.11.2019 на майданчику FFN відбувся аукціон з продажу пулу активів кількох банків-банкрутів, у який увійшли в т.ч. права вимоги Дельта Банку до ТОВ «Яблуневий Дар» і ТОВ «Танк Транс» (на самоліквідації). Переможцем відповідного аукціону було ТОВ “Фінансова компанія “Інвестохіллс Веста” з пропозицією 849,4 млн грн (це найбільша ціна продажу лоту в історії ФГВФО).

25.03.2021 Північний апеляційний госпсуд задовольнив апеляційні скарги НБУ, ФГВФО, ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" та скасував рішення Госпсуду м. Києва від 20.10.2020 (у справі №910/5251/20), яким було задоволено позов ТОВ “Танк Транс” і ПрАТ “Білоцерківська теплоелектроцентраль” та визнано недійсними результати згадану аукціону з продажу Фондом гарантування пулу активів банку “Фінанси та кредит”, Дельта Банку, “Надра” (частина з активів - у заставі НБУ), який відбувся 07.11.2019 на майданчику FFN.

За даними ФГВФО, у вказаний пул активів входили права вимоги на 18,1 млрд грн (тіло і відсотки за кредитами), у т.ч. заборгованість групи “Росава” Костянтина Жеваго (з ним пов’язане згадане ПрАТ “Білоцерківська теплоелектроцентраль”) і T.B. Fruit Тараса Барщовського (з якою пов`язане згадане ТОВ "Танк Транс", а також ТОВ "Яблуневий дар").

НБУ повідомляв, що він мав отримати 368,7 млн грн з 849,4 млн грн, за які ФГВФО продав вказаний пул активів трьох банків-банкрутів.

У держреєстрі бенефіціаром ТОВ "Яблуневий дар" значиться Рольф Зегер (Ліхтенштейн).

Серед засновників ТОВ “Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" - Андрій Волков (екс-глава Альфа-Банку, екс-глава Нацкомфінпослуг; на ринку його пов’язують в т.ч. з Павлом Фуксом).

Коментарі
Додати коментар