До новин

Суди розглядають біля 300 справ про банкрутство фізосіб – Мін'юст

24 травня, 2021
Новини
Суди розглядають біля 300 справ про банкрутство фізосіб – Мін'юст

За даними Міністерства юстиції, зараз в судах розглядається близько 300 справ щодо щодо банкрутства фізичних осіб.

Про це розповів директор департаменту з питань банкрутства Мін`юсту Владислав Філатов під час виступу на VI Форумі з реструктуризації та банкрутства, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Liga.net.

"Справи про неплатоспроможність (або про банкрутство фізосіб) – це приблизно 10% всіх справ, які сьогодні відкриті у господарських судах. Відкрито трохи більше 300 таких справ щодо відновлення платоспроможності. Усього ж в господарських судах розглядається 3300 різних справ", – сказав він.

Якщо позичальник не може знайти спільну мову з фінустановою щодо реструктуризації боргу, єдиним законним способом звільнення від фінансових зобов`язань є процедура визнання неплатоспроможності, або банкрутство.

Законодавство дозволяє залишати у власності фізособи, яка визнається банкрутом, її єдине житло. Це може бути квартира площею до 60 кв м або будинок площею до 120 кв м.

За словами Владислава Філатова, процедура банкрутства нерідко є найбільш прийнятним виходом для фізосіб, які раніше роками не могли звільнитися від боргів.

"Відновлення платоспроможності – це благо для фізичних осіб, які роками намагаються позбутися боргів. Боржники можуть почати життя з чистого аркуша, хоча і з певними обмеженнями. Наразі успішно проводиться як реструктуризація, так і погашення боргів", – зазначив чиновник.

Раніше законодавство передбачало можливість визнання банкрутом лише юридичної особи чи фізособи-підприємця, а процедури банкрутства фізичної особи, що не є підприємцем, в Україні не існувало.

У жовтні 2019 року набув чинності новий Кодекс з процедур банкрутства, яким була запроваджена можливість визнання банкрутами фізичних осіб.

Справи про банкрутство розглядаються господарськими судами за місцем проживання фізособи. Визнати банкрутом можуть будь-яку фізособу, яка відповідає умовам цієї процедури.

Ініціювати у суді порушення справи про банкрутство фізособи може лише сам боржник. Якщо позичальник не хоче, щоб ця процедура застосовувалася до нього, кредитор не зможе цього зробити.

Провадження про неплатоспроможність можна відкрити лише за таких умов:

- розмір прострочених зобов’язань боржника перед кредитором (або кредиторами) становить щонайменше 30 мінімальних зарплат (зараз це 30 х 6000 = 180 000 грн);

- боржник припинив погашати кредит чи здійснювати інші планові платежі у розмірі більше 50% місячних зобов`язань (за кожним з таких зобов’язань) упродовж двох місяців;

- винесено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке можна звернути стягнення;

- існують обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконувати грошові зобов’язання чи здійснювати поточні платежі.

З метою відновлення платоспроможності боржника розробляється план реструктуризації його боргів. Такий план затверджується судом.

Якщо протягом 120 днів з дня відкриття провадження у справі про неплатоспроможність зборами кредиторів не схвалений план реструктуризації боргів або ухвалено рішення про перехід до процедури погашення вимог боржника, господарський суд виносить постанову про визнання боржника банкрутом.

Процедура визнання банкрутом здійснюється за участі арбітражного керуючого. Він складає план реструктуризації кредиту. Якщо компромісу з кредитором не досягнуто, арбітражний керуючий займається питанням продажу майна позичальника.

Реструктуризація боргу передбачає можливість розстрочки, прощення боргів, зміни строків здійснення платежів та використання інших інструментів.

На продаж може бути виставлене будь-яке майно боржника, крім його єдиного житла (квартира до 60 кв м або будинок до 120 кв. м), коштів на пенсійних рахунках та у фондах соцстрахування.

Для фізособи, визнаної банкрутом, в майбутньому існуватимуть такі обмеження:

- за заявою такої особи протягом п’яти років після визнання банкрутом не може бути відкрито провадження у справі про неплатоспроможність;

- протягом п’яти років перед укладенням кредитних договорів, договорів поруки чи договорів застави необхідно буде письмово повідомляти про факт своєї неплатоспроможності контрагентів;

- протягом трьох років після визнання фізособи банкрутом вона не вважатиметься такою, яка має бездоганну ділову репутацію.

Коментарі
Додати коментар