До новин

Фахівці пояснюють, як стати арбітражним керуючим

31 травня, 2021
Новини
Фахівці пояснюють, як стати арбітражним керуючим

Кодексом України з процедур банкрутства встановлено, що арбітражний керуючий - це фізична особа, яка отримала відповідне свідоцтво та інформація про яку внесена до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на пост у Facebook Євгена Іваненка, голови адвокатського бюро Євгена Іваненка.

За його словами, арбітражний керуючий є суб’єктом незалежної професійної діяльності та одним із ключових учасників у справах про банкрутство, від дій якого, певною мірою, залежить кінцевий результат справи про банкрутство.

Що ж потрібно для того, аби стати арбітражним керуючим?

Арбітражним керуючим може бути громадянин України, який має вищу юридичну або економічну освіту другого (магістерського) рівня, загальний стаж роботи за фахом не менше трьох років або не менше одного року після отримання відповідної вищої освіти на керівних посадах, пройшов навчання та стажування протягом шести місяців у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства, володіє державною мовою та склав кваліфікаційний іспит.

Підготовка осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, складається з двох етапів: перший - навчання осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, другий - стажування осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого.

 Для здобуття спеціальних знань арбітражного керуючого особа повинна пройти навчальні курси в закладах вищої освіти (установах), які відповідають встановленим вимогам, з метою отримання знань у сфері відновлення платоспроможності боржників або визнання їх банкрутами та здійснення діяльності арбітражного керуючого під час провадження справи про банкрутство (неплатоспроможність) з видачею сертифіката про проходження навчання у сфері відновлення платоспроможності боржників або визнання їх банкрутами.

Курси проводяться на принципах доступності, поєднання теорії і практики, диференціації і системності та відповідно до переліку обов’язкових питань, за якими проводиться навчання осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, визначених Міністерством юстиції.

Строк проведення курсів становить не менше ніж один календарний місяць.

Навчання завершується проведенням у закладі, який здійснював навчання, підсумкового заліку. Порядок проведення підсумкового заліку визначає заклад і затверджує його керівник. У разі успішного складення заліку заклад не пізніше ніж у п’ятиденний строк з дня складення заліку видає особам сертифікат про проходження навчання у сфері відновлення платоспроможності боржників або визнання їх банкрутами.

Строк дії сертифіката про проходження навчання становить два роки з дати його видачі.

Протягом дії сертифікату майбутні арбітражні керуючі проходять 6-ти місячне стажування у арбітражних керуючих, які включені територіальними органами юстиції до відповідного переліку. Проходження стажування свідчить про успішне завершення підготовки майбутніх арбітражних керуючих, та вони отримують право скласти кваліфікаційний іспит.

Кваліфікаційний іспит проводиться у формі анонімного тестування Кваліфікаційною комісією арбітражних керуючих, яка складається з семи членів: три від Міністерства Юстиції України та чотири – від Національної асоціації арбітражних керуючих України.

За результатами успішного складання іспиту майбутні арбітражні керуючі отримують свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого та включаються Міністерством Юстиції України до Єдиного реєстру арбітражних керуючих.

Іваненко нагадав нормативно-правові акти, які регулюють дане питання:

1. Кодекс України з процедур банкрутства від 21.10.2019;

2. Положення про систему підготовки і перепідготовки осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, підвищення кваліфікації та перепідготовки арбітражних керуючих, їх підготовки у справах про банкрутство страхових організацій, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України № 2536/5 від 13.08.2019.

Коментарі
Додати коментар