До новин

ВС роз'яснив стягнення боргу поза справою про банкрутство боржника

07 червня, 2021
Законодавство
ВС роз'яснив стягнення боргу поза справою про банкрутство боржника

Верховний суд дав роз'яснення щодо питання звернення стягнення на грошові кошти, які належать особі, яка має заборгованість перед боржником та його вирішення не в межах справи про банкрутство боржника.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на постанову ВС від 12 травня.

На користь позивача було прийнято рішення суду про стягнення з відповідача заборгованості і видано відповідний наказ. Боржник рішення суду не виконав і Позивач в порядку статті 336 ГПК України звернувся до г/с із заявою про звернення стягнення на грошові кошти, які належать особі, яка має заборгованість перед боржником. На підтвердження заборгованості третьої особи перед боржником було надано роздруківку судового рішення із ЄДРСР. Боржник подав до г/с клопотання про передачу справи за підсудністю до г/с для розгляду в межах справи №44/258-б про банкрутство боржника. Ухвалою місцевого г/с, яка залишена без змін апеляційним г/с у задоволенні заяви було відмовлено, що мотивовано не доведенням заявником факту наявності заборгованості; відмовляючи у задоволенні клопотання про передачу заяви для розгляду за підсудністю в межах справи про банкрутство, суди виходили з тих підстав, що справу з вимогами до боржника вирішено не в рамках справи про банкрутство, і розгляд справи по суті завершено. Розгляд заяви про звернення стягнення на кошти особи, яка має заборгованість перед боржником відбувається в процедурі судового контролю за виконанням судових рішень, а КУзПБ стосується передачі в межах справи про банкрутство не завершених провадженням спорів з вимогами до боржника, який знаходиться в процедурі банкрутства. Верховний Суд залишив судові рішення нижчих судів без змін, вказавши, що скасування судових рішень з підстав недотримання концентрації розгляду справ з боржником в межах справи про банкрутство, призведе до порушення принципу res judicate.

Короткі висновки:

Сам по собі факт наявності судового рішення про стягнення заборгованості без доказів не виконання такого рішення не свідчить про факт наявності заборгованості. Основною умовою такого стягнення є те, що така заборгованість існує.

Скасування судових рішень з підстав недотримання концентрації розгляду справ з боржником в межах справи про банкрутство, призведе до порушення принципу res judicate, відхід від якого можливий лише тоді, коли цього вимагають відповідні вагомі й непереборні обставини.

Коментарі
Додати коментар