До новин

36 нардепів хочуть попросити МВФ реструктурувати борг України

10 червня, 2021
Борги
36 нардепів хочуть попросити МВФ реструктурувати борг України

Група 36 депутатів, зокрема 26 депутатів від «Слуги народу», зареєструвала проєкт постанови №5607 «Про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації реструктуризації зовнішнього державного боргу України перед Міжнародним валютним фондом».

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» з посиланням на Finclub.

В цьому документі зазначено, що «найбільша поточна проблема України – пік виплат боргів попередніх років». «У 2021 році наша країна витратить 468,4 млрд грн на погашення державного боргу та ще 158,68 млрд грн на його обслуговування. Тобто сумарно виходить 627,08 млрд грн. А це майже половина усієї видаткової частини державного бюджету, і на третину більше показника 2020 року», – зазначено в проєкті постанови.

При цьому в тексті не згадано, що значні борги викликані бюджетним дефіцитом, який щороку і затверджують, і збільшують самі парламентарії.

В документі згадується, що більше 300 законодавців з усього світу 13 травня 2020 року закликали МВФ і Світовий банк «списати борги найбідніших країн і збільшити фінансування для запобігання глобального економічного спаду».

В проєкті постанови не вказується, що депутати зараховують Україну до «найбідніших країн», але вони доручають уряду «терміново підготувати та направити звернення до МВФ з пропозицією реструктуризації частини зовнішнього державного боргу України як країни, яка зазнала значного падіння соціального – економічного стану під час пандемії, зменшення доходів населення та як наслідок зростання бідності».

Прикладом найбіднішої країни є Судан, якому МВФ планує списати борг.

В документі не наведені докази «значного падіння соціального – економічного стану», але ВВП України скоротився в 2020 році на 4%, що набагато менше, ніж в Великобританії (-9,9%) чи Італії (-8,8%), в яких запроваджувалися більш суворі локдауни.

Незважаючи на це, депутати хочуть доручити Кабміну «провести необхідні консультації та переговори з МВФ з метою роз'яснення позиції України щодо зовнішнього державного боргу».

В проєкті постанови згадана необхідність реструктуризації боргу за участі народних депутатів. «Створити (в уряді. – Ред.) тимчасову спеціальну робочу групу з питань розробки комплексу невідкладних заходів практичної реалізації реструктуризації зовнішнього державного боргу України перед МВФ, залучивши до неї народних депутатів – представників усіх фракцій і груп у Верховній Раді», – йдеться у документі.

Вже рік Україна безуспішно намагається отримати новий транш кредиту МВФ. Міжнародний валютний фонд вимагає від України більшого прогресу в реформах, щоб країна могла отримати наступний транш кредиту. Онлайн-місія, яка тривала більше місяця, завершилася без результату. Дискусії сторін про судову, енергетичну, банківську реформи та дефіцит державного бюджету продовжаться. Експерти тепер не очікують коштів МВФ раніше літа чи навіть осені.

Коментарі
Додати коментар