До новин

Більшість молокопереробних підприємств Чернігівщини ризикують збанкрутувати ще до осені

19 серпня, 2015
Банкрутство підприємств
Більшість молокопереробних підприємств Чернігівщини ризикують збанкрутувати ще до осені

Ситуація в молочній галузі Чернігівщини доведена до критичної. Заборгованість молокопереробних підприємств області перед виробниками нині складає понад 31 мільйон гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Чернігів.інфо».

Частину провини переробники перекладають на втрату ринків збуту та низьку купівельну спроможність населення. Проте головними винуватцями цієї ситуації власники молочних заводів все ж вважають торгівельні мережі, які затримують розрахунок за реалізовану продукцію. Експерти прогнозують: якщо така тенденція збережеться і надалі, то до осені більшість молокопереробних підприємств Чернігівщини збанкрутують, а населенню та господарствам доведеться пустити худобу під ніж.

Таких сум заборгованості у розрахунках за молоко, як на Чернігівщині, немає в жодному іншому регіоні України. Це при тому, що область володіє величезною та унікальною кормовою базою, а всі тенденції за останні 6 років демонстрували позитивну динаміку розвитку молочарства.

Тваринництво на Чернігівщині з-поміж інших регіонів ніколи не пасло задніх. Так, за інформацією департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА, лише за останні шість років побудовано та реконструйовано більше 28 об’єктів на 14 тисяч голів дійного стада. Досі виробникам було вигідно утримувати корів. Головну ставку у виробництві молока підприємства робили на якість, а її належний рівень неможливий без доїльних залів, яких на території області є 37. Тут виробляють третину всього молока області, з якого 70% - молоко класу «екстра».

Інтенсивний розвиток молочного скотарства дозволяє говорити, що сільгосппідприємства залишаються основними постачальниками молочної сировини, адже 60% молока переробники купують у господарств і лише 40% продукції - у селян. Разом з тим, розрахунки за молоко постійно затримують.

«Ми маємо ситуацію, коли більше 30 мільйонів гривень викинуто з обороту саме в період жнив. Фактично деякі господарства змушені здавати худобу на забій, аби зібрати вирощений врожай, - розповів перший заступник голови Чернігівської ОДА Леонід Сахневич. - Може зрости і соціальна напруга, адже наближається перше вересня, людям треба відправляти дітей на навчання, а грошей за здане молоко досі немає».

Неабиякий вплив на нинішню ситуацію мають торгівельні мережі. їхня заборгованість перед постачальниками продукції складає більше 13 млн грн.

Заступник директора департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Тетяна Мілютенко поіменно називає, хто і скільки винен. Так, «Альянс-Маркет» заборгував молокопереробникам 3,4 млн грн, «Еко-Маркет» - 1,6 млн грн, «Фуд-Маркет» - 3,7 млн грн, «СеДаМ-Маркет» - майже 500 тис. грн. Є й інші мережі-боржники, які діють за межами Чернігівщини.

Натомість представники торгівельних мереж перекладають відповідальність за неналежний розрахунок одне одному на плечі.

«Наша мережа - національна! Нехай виробники виходять і на інші регіони, а не працюють лише з Чернігівщиною», - сказала представниця «Еко-Маркету» Ірина Шутка.

Комерційний директор приватного акціонерного товариства «Куликівське молоко» Олександр Бажан скаржиться, що не може вибити з торгівельних мереж заборгованих грошей. Тому страждають постачальники молока. Борги його підприємства нині перевалили за суму в 12 млн грн, з них понад 5 млн «Куликівському молоку» винні торгівельні мережі.

«За договором мережі мають відстрочку на оплату в 21 день, але їм і цього мало. Вони можуть і по кілька місяців не платити, - сказав Олександр Бажан. - їм важко зрозуміти, що окрім розрахунку за молоко перед господарствами та населенням, нам тільки на проведення аналізів потрібно понад 200 тисяч гривень на місяць».

Така ситуація - практично на всіх молокопереробних підприємствах області. За словами заступника директора ПАТ «Чернігівський молокозавод» Олександра Чаплієва, щоденно підприємство переробляє 40-45 тонн молока, 70% якого завод купує у населення. Борги ж торгівельних мереж перед молокозаводом доволі значні - 8 млн грн. Це не могло не вплинути на обсяги виробництва, які порівняно з попередніми періодами скоротилися майже вдвічі.

В облдержадміністрації констатують значний спад у виробництві молочної продукції. Пов’язують це з різними факторами, один з яких - вивезення зібраного молока за межі області. Так, за словами Тетяни Мілютенко, на сировинному ринку Чернігівщини є 19 молокопереробних підприємств, з яких більше половини - заводи з сусідніх областей.

«За півроку з 300 тисяч тонн виробленого молока місцевими молокозаводами було закуплено трохи більше третини, - зазначила чиновниця з аграрного департаменту. - 86% молока класу «екстра», зібраного в області, закуповують молокозаводи з інших регіонів України».

Незважаючи на позитивну динаміку (а це плюс 4,4% порівняно з минулорічним аналогічним періодом), аграрні чиновники дають негативну загальну характеристику переробникам молока в області. І хоча згідно з економічними характеристиками молочне скотарство прибуткове, але ті відносини, що склалися між учасниками молочного ринку області, важко назвати партнерськими.

В департаменті агропромислового розвитку прогнозують: заборгованість заводів перед виробниками в недалекому майбутньому приведе до втрати сировини та банкрутства підприємств.

Таке сталося з Ніжинським молокозаводом. Нині він фактично діє як посередник між виробниками молока та більш потужним переробним підприємством. Функції колись потужного заводу зведені до збору та транспортування молока в Мену на «Менський сир», де відбувається основна переробка. Водночас заступник директора Філії «Менський сир» ПП «Консалтингова фірма “Прометей”« Віталій Школьний зазначає, що його підприємство працює лише на 30% потужності. Рік тому ситуація була кардинально іншою. «Менський сир», що входить до групи «Мілкіленд Україна», більшість виробленої продукції постачав на ринок Російської Федерації. Нині підприємство освоює ринки Казахстану і Молдови. Внутрішній ринок не здатен прийняти значного обсягу продукції молокопереробних підприємств.

Про обвал споживчого ринку каже й інший крупний переробник - ПАТ «Ічнянський завод сухого молока і масла». Його представник Іван Довголол описує ситуацію на ринку як вкрай важку. Попри втрату російського ринку спостерігається й обвал цін на світових ринках. Зауважимо,-що цей завод виробляє зо 30 видів продукції, спеціалізується на сухому молоці. Донедавна його сухе молоко надходило і на ринки Росії. Нині ж цю продукцію постачають до Вірменії, Азербайджану, Казахстану. Але...

«Нашу продукцію транспортують через територію Російської Федерації, - пояснив Іван Довгопол. - Часто дорогою зникають цілі вагони».

Ічнянський завод та інші молокопереробні підприємства області переживають не найкращі часи. Представник заводу констатує спад виробництва на 30%. На складах підприємства - більше 700 тонн сухого молока та 200 тонн масла, які нікому не потрібні.

В ОДА вбачають проблему зі спадом виробництва не лише в об’єктивних факторах, але і в неефективному менеджменті молокопереробних заводів Чернігівщини. Як зазначалося, в області працюють переробники з інших регіонів, і значних заборгованостей у розрахунках з постачальниками вони не мають. А доки влада та переробники шукають вихід із ситуації, населення та господарства здають на забій худобу. Якщо ця тенденція збережеться до осені, то більшість молокопереробних заводів збанкрутує, а Чернігівщина втратить молочарство.

Коментарі
Додати коментар