До новин

"Укрбурштин" банкрутують росіяни, - директор

17 лютого, 2015
Банкрутство підприємств
"Укрбурштин" банкрутують росіяни, - директор

Директор державного підприємства "Укрбурштин" Павло Ніколаєнко після зборів кредиторів заявив, що підприємство намагаються придушити росіяни, яким не вигідна конкуренція України на ринку бурштину.

Про це повідомляє інформаційний портал "Банкрутство & Ліквідація" із посиланням на Регіональний портал "Рівне".

Понад сім мільйонів гривень боргу має "Укрбурштин", одне із двох державних підприємств на Рівненщині, які мають дозвіл на видобування бурштину. Кредиторів у підприємства було сім. Та нещодавно більшу частину боргу купили дві фірми, причетні до російського бізнесу, і тепер вони мають повне право керувати справами "Укрбурштину".

Днями відбулися збори кредиторів підприємства - ТОВ "М.Б.А. Фінанси" та ТОВ "Газ-Волинь", які володіють близько 60% усього боргу підприємства. П`ятьох інших виключили із ради кредиторів. Серед тих, кого усунули, — управління Державної фіскальної служби, якому "Укрбурштин" винний близько 2,3 млн гривень.

За словами директора, "Укрбурштином" зацікавилися ще у 2014 році. Незабаром "Газ-Волинь" купило частину боргів підприємства, а у січні 2015 року шляхом підкупу іншу частину боргу викупило "М.Б.А. Фінанси".

"Якби ці два кредитори, які, очевидно, працюють у парі, пристали на мою пропозицію і взяли гроші, ДП "Укрбурштин" вийшло б зі стану банкрутства, запрацювало на повну силу і не залежало б від сторонніх фірм, а підпорядковувалося лише ДАК "Українські поліметали", дочірнім підприємством якого є", - розповів Ніколаєнко.

Він повідомив, що на підприємстві розробили план, як легалізувати видобуток бурштину в Україні, створивши Українську бурштинову біржу, але ці наміри заважають Росії, яка нині лідирує на ринку бурштину, маючи поклади у Калінінграді.

"Для росіян вигідно, щоб державні бурштинові підприємства в Україні не працювали ефективно і не створювали конкуренції, а видобували 10 кілограмів бурштину на день, як "Бурштин Україна" (підприємство, яке підпорядковується Державній службі геології та надр і єдине, яке має ліцензію на видобуток бурштину). Доки контрольний пакет залишатиметься у цих проросійських фірм, навряд чи "Укрбурштин" зможе нормально працювати. А оскільки кредитори діють згідно із законодавством про банкрутство підприємств, офіційно подавати на них до суду немає підстав", - зазначив директор видобувача.

Як раніше повідомляв інформпортал "Банкрутство & Ліквідація", 9 лютого 2015 року відбулися закриті збори кредиторів "дочки" державної компанії "Українські поліметали" - підприємства "Укрбурштин", яке нині перебуває у стані рецесії.

Джерело фото: rivnepost.rv.ua

Коментарі
Додати коментар