До новин

ВС роз'яснив солідарну відповідальність керівника боржника за незадоволення вимог кредиторів

19 липня, 2021
Законодавство
ВС роз'яснив солідарну відповідальність керівника боржника за незадоволення вимог кредиторів

Верховний суд роз'яснив питання солідарної відповідальності керівника боржника за незадоволення вимог кредиторів.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на постанову ВС від 15 червня у справі № 910/2971/20.

Рішення ухвалила колегія суддів КГС: Васьковський О.В. - головуючий, Білоус В.В., Погребняк В.Я.

У справі про банкрутство Боржника, провадження у якій відкрито за заявою Кредитора у квітні 2020 року, у липні 2020 року Кредитор подав клопотання про притягнення керівника Боржника до солідарної відповідальності. Клопотання мотивовано допущенням керівником Боржника виникнення підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство Боржника за заявою Кредитора, та невиконанням, обов’язку як керівника Боржника, звернутись в місячний строк до суду із заявою відкриття провадження у справі про банкрутство з тих підстав, що задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов`язань Боржника в повному обсязі. Місцевий г/с ухвалою від 25.11.2020, яка залишена без змін постановою апеляційного г\с від 24.03.2021 у задоволенні клопотання відмовив; рішення мотивовані відсутністю правових підстав для покладення на керівника Боржника солідарної відповідальності, оскільки не доведено порушення нею місячного строку для звернення із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство з моменту ухвалення рішення про стягнення з Боржника заборгованості перед Кредитором. Також суди врахували припинення з 25.01.2020 повноважень ОСОБА_1 як керівника Боржника через зміну з цієї дати керівника Боржника на іншу особу. Суди також виходили з того, що умовою покладення солідарної відповідальності на керівника боржника є доведені обставини загрози неплатоспроможності, що обумовлює установлення судом всіх кредиторів, всіх зобов`язань, неможливості їх задовольнити, наявності у боржника майна, грошових коштів та інших актів та їх вартості на момент виникнення кредиторських вимог, а також порушення керівником строків подання відповідної заяви. ВС скасував судові рішення нижчих судів і направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції вказавши, зокрема, на помилковість висновків нижчих судів про обчислення у спірних правовідносинах визначеного абзацом 1 ч.6 ст. 34 КУзПБ місячного строку з 14.01.2020 - дати набрання законної сили рішенням у справі про стягнення з Боржника на користь Кредитора заборгованості, що виникла у відповідних правовідносинах.

Короткі висновки:

7.3 …солідарна відповідальність керівника боржника - це вид спеціальної цивільно-правової відповідальності, відповідно до якої при здійсненні провадження у справі про банкрутство керівник боржника, який не звернувся до г/с у місячний термін у разі наявності загрози неплатоспроможності підлягає притягненню до солідарної відповідальності за незадоволення вимог кредиторів відповідно до заяви кредитора, після виявлення такого порушення ухвалою г/с. Будь-яких інших підстав притягнення до солідарної відповідальності КУзПБ не передбачено. …

7.6 … умовами/складовими для встановлення щодо боржника такого складного за своїм змістом юридичного факту як загроза неплатоспроможності боржника є одночасна (зокрема протягом місячного періоду, визначеного ч.6 ст. 34 КУзПБ) наявність, в свою чергу, таких юридичних фактів:

(1) існування у боржника щонайменше перед двома кредиторами зобов`язань, строк виконання яких настав та визначається за правилами закону, що регулює відповідні правовідносини (купівлі-продажу, поставки, підряду, позики, бюджетні та податкові тощо);

(2) розмір всіх активів боржника є меншим, ніж сумарний розмір зобов`язань перед всіма кредиторами боржника, строк виконання яких настав за правилами закону, що регулює відповідні правовідносини (купівлі-продажу, поставки, підряду, позики, бюджетні та податкові тощо), тобто такий майновий стан боржника за всіма його показниками (основними фондами, дебіторською заборгованістю, строк виконання зобов`язань щодо якої настав, тощо), який за оцінкою сукупної вартості всіх активів Боржника очевидно не здатний забезпечити задоволення вимог виконання зобов`язань перед всіма кредиторами, строк виконання яких настав, ні у добровільному, ні у передбаченому законом примусовому порядку.

При цьому, … для існування загрози неплатоспроможності боржника, за відсутності між ним і кредитором спору про право, …Закон не вимагає безспірності вимог кредиторів до боржника, тобто не вимагає прийняття судового рішення та/або видачу виконавчого документа щодо вимог кредитора до боржника, які (вимоги) стали підставою для звернення із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство.

7.7 …обчислення … місячного строку для обов`язку боржника звернутись із заявою про відкриття провадження у справі у разі загрози неплатоспроможності починається з того моменту, коли за правилами закону, що регулює відповідні правовідносини між кредитором (кредиторами) та боржником …, одночасно має місце факт настання строку виконання боржником зобов`язань щонайменше перед двома його кредиторами (1) разом із фактом перевищення в той самий момент (звітний період) сумарного розміру цих зобов`язань над розміром всіх активів Боржника (2), які в сукупності і свідчать про ознаки загрози неплатоспроможності боржника.

7.12 …особа, звертаючись із заявою про солідарну відповідальність керівника боржника через порушення положень абзацу 1 ч.6 ст. 34 КУзПБ з підстав, наведених в абзаці 2 ч.1 цієї статті КУзПБ, має довести перебування боржника у стані загрози неплатоспроможності, вказавши на відповідні ознаки загрози платоспроможності, що мають місце, а також пославшись на відповідні докази, зокрема, опираючись на відомості, які містяться у документах за переліком, що мають надаватись боржником при зверненні із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство у разі загрози неплатоспроможності (пункти 7.8, 7.10 – ч.4 ст. 34 КУзПБ, Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", Положення).

7.13 … з метою дослідження факту загрози неплатоспроможності боржника, який потребує дослідженню для встановлення підстав для солідарної відповідальності керівника боржника, суд може зобов`язати боржника або кредитора провести аудит боржника та/або розпорядника майна надати відомості за результатами аналізу фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та перевірки щодо доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності тощо.

Коментарі
Додати коментар