До новин

Кредити рефінансування для банків стануть дорожче

23 липня, 2021
Борги
Кредити рефінансування для банків стануть дорожче

НБУ повідомив, що вніс зміни до операційного дизайну монетарної політики "у зв’язку з поступовим відновленням економіки та нормалізацією умов функціонування фінансової системи". Тепер збільшиться вартість кредитів рефінансування.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» з посиланням на Finbalance.

Як зазначає Нацбанк, коригування операційного дизайну сприятиме посиленню монетарної трансмісії через процентний канал та розвитку міжбанківського кредитного ринку.

Так, із 23 липня відбудеться збільшення вартості кредитів рефінансування, що надаються на тендерах, зокрема:

- ставка за кредитами рефінансування на строк до 90 днів, що надаються шляхом проведення кількісного тендеру, дорівнюватиме "облікова ставка + 1 в. п." (раніше вона дорівнювала обліковій ставці);

- ставка за кредитами рефінансування на строк до 3 років, що надаються шляхом проведення процентного тендеру, буде не меншою, ніж "облікова ставка + 1 в. п." (раніше вона була не меншою за облікову ставку).

"Для зниження інфляції на горизонті монетарної політики Національний банк вже тричі підвищував облікову ставку в цьому році. Водночас для посилення впливу монетарної політики Правління центробанку вирішило додатково підвищити ставку за кредитами рефінансування на 1 в. п.", - зазначив голова Національного банку Кирило Шевченко.

З огляду на збереження високої ліквідності банківської системи – на 22 липня вона перевищує 200 млрд грн – розміщення депозитних сертифікатів строком до 14 днів визначено основною операцією НБУ з регулювання ліквідності. Як і раніше, під час проведення таких кількісних тендерів процентна ставка за депозитними сертифікатами встановлюватиметься на рівні облікової.

Коментарі
Додати коментар