До новин

Богдан Львов: Я є прихильником створення Кодексу підприємця

14 вересня, 2021
Законодавство
Богдан Львов: Я є прихильником створення Кодексу підприємця

Заступник голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львов переконаний, що бізнес-спільноті було б зручно отримати законодавчу базу від створення до ліквідації підприємства в одному кодексі.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на пресслужбу ВС.

Відповідну заяву Львов зробив 10 вересня на VІ Міжнародному форумі із захисту бізнесу, традиційно організованому газетою «Юридична практика». Він узяв участь у І сесії «Український бізнес-ландшафт».

Відповідаючи на питання щодо законопроєкту № 6013 про скасування Господарського кодексу України, очільник КГС ВС зауважив, що це скасування є передчасним, поки не унормовано всі аспекти підприємницької діяльності: «Погоджуюся, що чинний ГК України не зовсім відповідає сучасним реаліям і потребує істотних змін. Я є прихильником створення Кодексу підприємця (або підприємницького кодексу). На мою думку, бізнес-спільноті було б дуже зручно отримати законодавчу базу від створення до ліквідації підприємства в одному кодексі. Проте перш ніж скасувати будь-який нормативний акт, необхідно визначитися зі сферою всіх відносин, які він регулює, та унормувати ці питання в інших документах. Тому пропозиція скасувати ГК України вже сьогодні, а впродовж семи років ухвалювати підприємницький кодекс є нелогічною. Краще вчинити навпаки: зараз ухвалити новий кодекс, а через сім років скасувати ГК України», – переконаний Богдан Львов.

Він нагадав також, що перший комерційний суд було створено в Одесі за ініціативи герцога де Рішельє ще в 1808 році. Відтоді комерційні суди завжди стоять на захисті економічних прав. На переконання очільника КГС ВС, нинішні суди спроможні забезпечити належний захист. Це, зокрема, є заслугою адвокатів. «Хоча сьогодні закидають, що процесуальне законодавство нібито працює на адвокатів, я можу запевнити, що ще 10 років тому говорили, що воно працювало на прокурорів. Тому проблема не в законодавстві, а у фаховому підході. Державним правоохоронним органам необхідно приділяти більше уваги добору кадрів та підвищенню їхньої кваліфікації, тоді їх змагальність з адвокатами буде відносно пропорційною. Суд не може бути на чиємусь одному боці та має керуватися лише законом, тому коли одна зі сторін недопрацьовує, то суд не має об’єктивної можливості ухвалити справедливе рішення і на перший план виходить принцип змагальності», – наголосив голова КГС ВС.

Крім того, Львов порушив украй актуальну для судової системи проблему, яка негативно впливає на роботу судів – дефіцит кадрів, який особливо гостро відчуває кримінальна юстиція. Адже, за словами спікера, сьогодні на апеляційному рівні банально не вистачає суддів для утворення колегій, що мають розглядати кримінальні провадження: «Для мене яскравим прикладом реформування вже багато років є Харківський апеляційний суд, у якому в грудні 2013 року чисельність суддів становила 94 особи, зараз їх кількість скоротилася до 14. Тобто укомплектованість цього суду – 14,8 %, а нестача кадрів перевищує 85 %. І це негативно позначається насамперед на якості судових рішень і строках їх розгляду». 

Коментарі
Додати коментар