До новин

Реструктуризація й списання боргів на газовому ринку: у Мінфіні попередили, що проблема не зникне

17 вересня, 2021
Законодавство
Реструктуризація й списання боргів на газовому ринку: у Мінфіні попередили, що проблема не зникне

Міністерство фінансів констатує, що реалізація закону №1639-IX «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», що передбачає врегулювання за рахунок коштів держбюджету боргів теплопостачальних підприємств та інших учасників ринку природного газу за природний газ, потребуватиме додаткових витрат держбюджету-2021 та внесення відповідних змін до нього.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» з посиланням на Фінбаланс.

Разом з тим, за оцінками Мінфіну, реалізація закону № 1639-ІХ не передбачає рішучих кроків щодо усунення основних причин несплати платежів, може погіршити платіжну дисципліну в майбутньому та призвести до подальших втрат у газовому секторі, навіть у наступному опалювальному періоді.

Коментар Міністерства фінансів:

«Компенсація боргів, які передбачено врегулювати Законом №1639-ІХ за рахунок бюджету, створює умови для інших вимог щодо компенсацій зараз чи в майбутньому з несприятливим фіскальним впливом.

Проблемні питання енергетичного сектору та сфери житлово-комунальних послуг повинні вирішуватися шляхом ринкового ціноутворення на природний газ, приведення НКРЕКП тарифів на розподіл природного газу до повного відшкодування витрат, встановлення тарифів на опалення на рівні, що відображає повну вартість газу та інших витрат, а також розроблення для підприємств теплопостачання адекватних механізмів стягнення платежів з домогосподарств.

При цьому витрати, не відшкодовані діючими тарифами, повинні включатися до тарифів при наступному їх перегляді. Основним інструментом соціального захисту малозабезпечених та вразливих господарств при перегляді тарифів на житлово-комунальні послуги має бути механізм надання субсидій”.

Міністерство фінансів серед іншого констатує, що в 2022 році існують ризики невиконання плану надходжень частини чистого прибутку та дивідендів за рахунок у т.ч. можливого зменшення сплати відповідних платежів “Нафтогазом” в сумі 10,7 млрд грн, що пов’язано, зокрема, з імплементацією згаданого вище закону «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу».

Нагадаємо, відповідно до прийнятого в липні Верховною Радою закону №1639-IХ «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», теплопостачальники зможуть реструктуризувати понад 50 млрд грн за спожитий газ терміном на п`ять років. При цьому нараховані на ці борги НАК "Нафтогаз України" 10 млрд грн штрафних і фінансових санкцій будуть списані.

Визначення дивідендів, які має сплатити НАК «Нафтогаз України», джерелом погашення заборгованості суб’єктів ринку природного газу призведе до зменшення відповідних надходжень до загального фонду державного бюджету».

Як повідомлялося, держава також компенсує підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) близько 30 млрд грн різниці в тарифах на теплову енергію, яка виникла в результаті встановлення Нацкомісією, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики та житлово-комунальних послуг, економічно необґрунтованих тарифів на теплову енергію.

Документ також передбачає скасування штрафних санкцій газопостачальника і розблокування арештованих рахунків ТКЕ.

У 2020 році з держбюджету було надано «Нафтогазу» кошти в сумі 32,2 млрд грн як компенсацію за виконання спеціальних обов’язків на ринку природного газу відповідно до Закону України «Про ринок природного газу», які зрештою були використані для забезпечення погашення податкових боргів «Укрнафти».

Коментарі
Додати коментар