До новин

Другий день судового форуму «Незалежна судова влада»: з’явилися деталі

04 жовтня, 2021
Законодавство
Другий день судового форуму «Незалежна судова влада»: з’явилися деталі

1 жовтня відбулася перша сесія другого дня X Щорічного судового форуму «Незалежна судова влада – фундамент держави в умовах турбулентності».

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Асоціацію правників України.

За даними асоціації, ця сесія викликала жваву дискусію між спікерами, адже стосувалася болючих питань, а саме: діяльності ВККС і ВРП, фінансового забезпечення судової влади, незалежності суддів.

Під модеруванням Наталії Богацької, Голови Південно-західного апеляційного господарського суду, Голови ГО «Асоціація суддів господарських судів України» та Дениса Бугая, партнера VB PARTNERS, адвоката, Президента АПУ (2013-2017, 2019-2021) дуже емоційно та відверто спілкувалися із:

  • Андрієм Костіним, народним депутатом України, Головою Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Богданом Монічем, Головою Рада суддів України
  • Романом Єрмоличевим, Заступником Міністра фінансів України
  • Олексієм Маловацьким, в.о. Голови Вищої ради правосуддя
  • Миколою Оніщуком, Ректором Національної школи суддів України
  • Сергієм Демченком, народним депутатом України, Головою робочої групи з питань фінансування судової влади
  • Людмилою Волковою, радницею AVELLUM

За словами Андрія Костіна, відновлення роботи ВККС і формування Етичної ради при ВРП є пріоритетними завданнями для Президента та парламенту. Він запевнив, що у суспільства не буде підстав не довіряти членам Етичної ради чи підозрювати їх у захисті приватних інтересів.

В свою чергу, Богдан Моніч звернув увагу, що закон, який врегульовує порядок обрання нових членів ВРП, містить ознаки невідповідності Конституції, утім Рада суддів України буде його виконувати. «Ми не говоримо, що треба змінити закон. Ми розуміємо, що на це немає політичної волі. Ми говоримо, що, можливо, сама Етична рада передбачить процедуру оцінки чинних членів ВРП таким чином, щоб не зупинити роботу», — зазначив спікер.

Він також повідомив, на станом на 1 жовтня Рада суддів України не отримала жодної заявки на зайняття посад у Етичній раді при ВРП. «Ми працюємо над тим, щоб до кінця жовтня делегувати своїх представників до Етичної ради. До 21 жовтня приймаємо документи», — розповів голова Ради суддів України.

Президентка Асоціації правників України Анна Огренчук у свою чергу зазначила: «Вчора спікери озвучували різні позиції та бачення щодо векторів судового розвитку, іноді діаметрально протилежні, але беззапаречним для всіх залишаються кризовий кадровий та фінансовий стан судової влади. Терміновим є відновлення діяльності ВККС та ВРП і належне фінансове забезпечення.

Зрозуміло, що такі складні питання потребують системних вирішень. І наш форум покликаний стати місцем діалогу між владою, суспільством і бізнесом заради пошуку компромісів».

А голова Верховного Суду Валентина Данішевська сказала наступне: «Ми не можемо допустити, щоб комусь були надані повноваження бодай на день, бодай на годину, зупинити судову владу. Не може бути такого, щоби хтось у державі мав такі повноваження. Ми пропонуємо такий підхід, щоби спочатку Етична рада взялася за добір кандидатів на вакантні посади. Підкреслюю: допомогла судовій владі здійснити добір кандидатів. Після цього можна говорити про те, щоб запропонувати деяким членам ВРП пройти перевірку або звільнитися. Ця модель не дозволить розбалансувати конституційний лад у державі».

Коментарі
Додати коментар