До новин

Приватбанк: суди продовжують ігнорувати "антиколомойський" закон

13 жовтня, 2021
Законодавство
Приватбанк: суди продовжують ігнорувати "антиколомойський" закон

У державному Приватбанку занепокоєні грубим ігноруванням Північним апеляційним Госпсудом прямих, обов'язкових до застосування норм банківського закону – так званого "антиколомойського".

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на пресслужбу банку.

Зазначається, що в Північному апеляційному господарському суді відбулося чергове судове засідання у справі за позовом ексакціонера і голови правління банку Олександра Дубілета до Приватбанку, Мінфіну та ФГВФО, третіх осіб НБУ та Кабміну.

Дубілет у позові просив визнати недійсними правочини, укладені в процедурі націоналізації банку в 2016 році.

11 жовтня суд задовольнив апеляційну скаргу на рішення Госпсуду міста Києва від 2 червня 2021 року, який закрив провадження за його позовом, застосувавши норми "антиколомойського" закону.

У банку наголошують, що Північний апеляційний Госпсуд скасував ухвалу суду попередньої інстанції попри "пряму вказівку закону №590-ІХ (банківського закону - ред.) про необхідність закриття подібного роду справи за позовом колишнього власника банківської установи, яка виведена з ринку або ліквідована".

"Законом №590-ІХ, в тому числі, внесені зміни до ст.5 Господарського процесуального кодексу України, які полягають у визначенні механізму, порядку та способу захисту прав колишніх учасників банківських установ, які виведені з ринку або ліквідовані.

Метою таких змін банківського законодавства є встановлення рівноваги між приватними інтересами колишніх власників банку та суспільними інтересами, у разі скасування рішення щодо виведення неплатоспроможного банку з ринку або його ліквідації у зв'язку з чим становище відповідного банку не повинно відновлюватись, а засоби правового захисту мають обмежуватись грошовою компенсацією у випадку, якщо власники банку зазнали шкоди", - нагадали у банку.

Нагадаємо, апеляційна палата Вищого антикорупційного суду частково задовольнила скаргу захисників підозрюваного ексголови правління Приватбанку Олександра Дубілета, скасувавши його заочний арешт. До цього Вищий антикорсуд на засіданні 2 червня заочно арештував Олександра Дубілета, який перебуває в розшуку.

У березні підозри за фактом розтрати 8,2 млрд грн Приватбанку отримали ще три топпосадовці фінустанови. Серед тих, хто отримав підозри – Дубілет.

Вже наприкінці березня Національне антикорупційне бюро оголосило ексголову правління у розшук.

Генпрокурорка Ірина Венедіктова раніше пояснювала обставини епізоду розтрати 8,2 млрд грн коштів банку - за її словами, коли топ-посадовці зрозуміли, що невдовзі втратять контроль над коштами банку напередодні націоналізації, вони "прийняли рішення про незаконне списання грошових зобов'язань іноземних товариств перед банком і коштом коштів цього ж банку". Відтак, замість цих товариств боржником визначили пов’язану з Приватбанком фірму Claresholm Marketing LTD.

Коментарі
Додати коментар