До новин

Бізнес очікує збитків на тлі посилення карантину – опитування

02 грудня, 2021
Збитки
Бізнес очікує збитків на тлі посилення карантину – опитування

Бізнес у листопаді погіршив оцінки щодо економічного стану своїх підприємств. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує щомісячно.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на пресслужбу НБУ.

У листопаді індекс становив 49.8 порівняно з 51.4 у жовтні та вперше за 7 місяців (із травня 2021 року) незначно знизився нижче нейтрального рівня. Стрімке здорожчання енергоносіїв, дефіцит сировинних товарів, збільшення виробничих витрат та зростання захворюваності в Україні й у світі погіршили оцінки підприємств більшості секторів економіки, що беруть участь у щомісячних опитуваннях.

Підприємства сфери послуг найсуттєвіше відреагували на посилення карантинних обмежень погіршенням очікувань своїх економічних результатів: секторальний індекс у листопаді знизився нижче рівноважного рівня і становив 48.8 (у  жовтні – 51.3). Респонденти не очікували змін обсягів наданих послуг та нових замовлень.

Підприємства торгівлі не очікували змін у результатах діяльності: секторальний індекс у листопаді становив 50.0 порівняно з 52.2 у жовтні. Респонденти зберегли позитивні очікування щодо обсягу товарообороту та обсягу закупівлі товарів для продажу. Попри високі оцінки щодо закупівельних цін, майже третина підприємств торгівлі налаштована на зниження торговельної маржі.

Очікування підприємств будівництва другий місяць поспіль перебувають практично на нейтральному рівні: у листопаді секторальний індекс становив 50.4 (у  жовтні – 50.2). Респонденти дещо поліпшили оцінки обсягів виконаних будівельних робіт та нових замовлень, а також закупівлі послуг підрядників. Водночас очікування зростання цін на продукцію (послуги) власного виробництва залишаються дуже високими.

Підприємства промисловості дещо послабили, але зберегли оптимістичні оцінки результатів діяльності та перспектив свого розвитку: у листопаді секторальний індекс становив 50.7 (у жовтні – 51.1). Респонденти незначно поліпшили очікування щодо обсягу виготовленої продукції. Водночас вони були стриманіші у своїх очікуваннях щодо обсягу нових замовлень, у тому числі експортних.

Підприємства всіх секторів економіки прогнозують подальше зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі подорожчання сировини, матеріалів і товарів постачальників.

Загальні оцінки щодо зайнятості погіршилися: підприємства всіх секторів не очікують збільшення чисельності працівників. Підприємства будівництва мають найгірші очікування щодо найму, підприємства послуг зберігають нейтральні оцінки.

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 04 до 23 листопада 2021 року. В опитуванні взяло участь 385 підприємств. Серед опитаних підприємств 43.4% – компанії промисловості, 28.6% – сфери послуг, 22.6% – торгівлі, 5.5% – будівництва, 33.2% респондентів – великі підприємства, 30.4% – середні, 36.4% – малі.

36.9% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції: 9.4% – лише експортні операції, 16.1% – лише імпортні операції, 37.7% – не здійснюють зовнішніх економічних операцій.

Результати опитувань відображають лише думку респондентів–керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Щомісячний індекс очікувань ділової активності (ІОДА) – інструмент оперативної оцінки та відслідковування тенденцій розвитку економіки. Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.

На основі відповідей респондентів розраховуються щомісячні індекси очікувань ділової активності – секторальні (для кожного сектору економіки) та композитний, що характеризує економічний розвиток країни за місяць. Значення індексу на рівні 50 є нейтральним. Очікування є позитивними, якщо значення індексу перевищує нейтральний рівень.

Коментарі
Додати коментар