До новин

Українські євробонди продовжують стрімко падати

18 січня, 2022
Борги
Українські євробонди продовжують стрімко падати

Котирування українських облігацій зовнішньої держпозики продовжили значно падати третій день поспіль на тлі загрози повномасштабного вторгення РФ в Україну.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на дані Bloomberg Terminal, про які пише Економічна правда.

Так, на торгах 17 січня українські євробонди та ВВП-варанти з різним терміном погашення продовжили падати у ціні.

Дохідність паперів з найближчим терміном погашення у вересні 2022 року злетіла до 26,55% (продаж) та 24,86% (купівля). Ще у п’ятницю, 14 січня становила близько 19,67% (продаж).

Для порівняння, це значно перевищує дохідність облігацій внутрішньої держпозики, з якою Мінфін продава папери на останньому аукціоні 11 січня. Тоді ставка за паперами, номінованими у гривні, з обігом у рік становила 11,9%.

Котирування далі падають за всіма паперами, зокрема "найдовшими", з погашенням у 2033 році. Вони торгуються за ціною у 76,46% від номінальної вартості.

 Це ілюструє невпевненість західних власників українських євробондів у спроможності виплат за ними у майбутньому. Інвестори продають свої папери, внаслідок чого їхня ціна на торгах падає, а дохідність, відповідно – зростає.

Якщо висока дохідність українських євробондів зберігатиметься далі, Міністерству фінансів буде дорожче залучати зовнішні запозичення.

Коментарі
Додати коментар