До новин

Депутати пропонують випуск облігацій під гарантії США для погашення боргу ДПЗКУ

21 січня, 2022
Борги
Депутати пропонують випуск облігацій під гарантії США для погашення боргу ДПЗКУ

Група парламентарів з України та США готує проєкт листа до Конгресу Сполучених Штатів про можливий випуск Києвом облігацій під гарантії США для погашення траншу у 95 млн доларів Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ) за кредитом у 1,5 млрд доларів, отриманим цим ДП у 2012 році від Експортно-імпортного банку Китаю.

Про це голова парламентського підкомітету з питань місцевих податків та зборів комітету ВР з фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від "Слуги народу" Мар'ян Заблоцький написав у Facebook, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

"У рамках міжпарламентської групи дружби ми готуємо проєкт листа до Конгресу стосовно надання Україні можливості випуску облігацій під гарантії США. Ми обговорювали це з рядом сенаторів та конгресменів під час офіційного візиту парламентської делегації в грудні минулого року", - зазначив народний обранець.

За його даними, ДПЗКУ може стати банкрутом у разі неможливості самостійно погасити черговий транш китайського кредиту від $95 млн у січні цього року.

Заблоцький додав, що наявних у держкорпорації грошей може вистачити на виплати боргових зобов'язань хіба що на початку 2022 року.

"На жаль, розраховуватись за цим кредитом доведеться уряду, оскільки в 2012 році він був виданий під державні гарантії. Усього за ним залишилося виплатити трохи менше ніж $1 млрд. Мінфін має відповідні ресурси, щоб погасити або наступний транш кредиту, або весь цілком. Можна також просто надати додаткові ресурси ДПЗКУ, щоб ті погасили хоча б наступний транш", - написав нардеп.

За його словами, що пряма виплата боргів ДПЗКУ із держбюджету збільшить обсяг планових зовнішніх урядових запозичень у 2022 році. Крім того, через можливу російську агресію стосовно України для неї тимчасово закриті зовнішні ринки фінансових запозичень.

"Після банкрутства чи отримання допомоги від держави ДПЗКУ має припинити своє існування", - резюмував він.

Коментарі
Додати коментар