До новин

"Донбасенерго" відсудило у ДТЕК 532 мільйони

17 лютого, 2022
Борги
"Донбасенерго" відсудило у ДТЕК 532 мільйони

26 січня Госпсуд Донецької області частково задовольнив позов "Донбасенерго" до ТОВ "ДТЕК Східенерго" та вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 532 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Finbalance.

Згідно з судовими матеріалами, свій позов "Донбасенерго" обгрунтовувало завданими йому збитками у вигляді недоотриманих доходів.

Так, позивач посилався на те, що він і відповідач є виробниками електроенергії на неконтрольованій території і здійснюють продаж електричної енергії згідно умов багатостороннього договору, в порушення умов якого відповідач здійснював поставку електроенергії за прямими договорами з споживачами електроенергії без затвердженого координаційним центром переліку споживачів.

"Донбасенерго" вважає, що недотримало доходи у вигляді оплати за електроенергію, в зв`язку із тим, що відповідач здійснював прямі поставки електроенергії споживачам та отримав від них оплату, всупереч поставкам через постачальників, як це передбачено Багатостороннім договором та минаючи встановлений алгоритм розподілу всіх отриманих грошових коштів між всіма учасниками ринку НКТ.

Натомість "ДТЕК Східенерго" зазначало, що за Багатостороннім договором обов`язок з перерахування коштів, що надійшли від споживачів в рахунок плати за електроенергію покладений саме на востачальників, а не на виробників і будь-яким з учасників договору не було заявлено про порушення сторонами своїх зобов`язань починаючи з травня 2015 року.

Крім того, відповідач вважає, що баланси електричної енергії на непідконтрольній території Донецької області містять інформацію, яку некоректно використовувати для взаєморозрахунків між сторонами договорів купівлі-продажу електроенергії між виробниками і постачальниками, оскільки з балансів наданих позивачем в підтвердження обсягів відпущеної електроенергії в мережу неможливо встановити обсяги електроенергії відпущеної саме відповідачем і саме прямим споживачам.

Відповідач також зазначив, що виробники за Багатостороннім договором не були пов`язані між собою зустрічними зобов`язаннями, оскільки правовідносини регулювалися окремими двосторонніми договорами між виробником і споживачем та між виробником і постачальником і на них не поширювалась дія Багатостороннього договору.

Госпсуд Донецької області з цього приводу зазначив таке:

"У ході розгляду справи доведені факти порушення відповідачем умов Багатостороннього договору, доведені факти продажу електричної енергії поза межами умов регульованого ринку НКТ, отримання відповідачем коштів одноособово без врахування інтересів інших учасників ринку та застосування алгоритму розподілу коштів від реалізації електричної енергії, внаслідок чого інші учасники не прийняли участь в розподілі коштів, на що правомірно очікували укладаючи Договір та визначаючи Правила Ринку НКТ.

В ході розгляду справи жодна із сторін не довела суду фактів компенсування «потерпілим» учасникам понесених збитків за рахунок інших надходжень, у зв`язку з чим суд вважає доведеною наявність всіх складових, які надають право позивачеві вимагати стягнення збитків у вигляді не отриманих коштів від реалізації електроенергії на ринку НКТ, в умовах як би кошти від реалізації всієї виробленої на ринку НКТ електроенергії надходили та розподілялись між всіма учасниками за алгоритмом”.

Додамо, що 24.12.2021 Східний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу "Донбасенерго" та залишив без змін рішення Госпсуду Донецької області від 23.09.2021 (у справі №905/817/17), яким "Донбасенерго" було відмовлено в задоволенні позову до "ДТЕК Донецькі електромережі" про стягнення 2,22 млрд грн (цей спір також стосувався поставок електроенергії в ОРДЛО).

Крім того, 07.12.2021 Східний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу "Донбасенерго" й залишив без змін рішення Госпсуду Донецької області від 23.09.2021 в справі №905/818/17, яким компанії було відмовлено в задоволенні позову до "ДТЕК Високовольтні мережі" по стягнення 1,1 млрд грн (в апеляційній скарзі "Донбасенерго" просило суд апеляційної інстанції стягнути з відповідача, принаймні, 52 млн грн).

Як відомо, "Донбасенерго" пов`язують з нардепом Максимом Єфімовим (група "Довіра"). Компанії належить "Слов`янська ТЕС". У вересні акціонери ПАТ "Донбасенерго" вирішили ініціювати процедуру санації компанії до відкриття провадження у справі про банкрутство.

Власник холдингу "ДТЕК" - Рінат Ахметов.

Коментарі
Додати коментар