До новин

«Укрзалізниця» зробила мільярдерами двох знайомих Януковича

17 вересня, 2015
Резонансні справи
«Укрзалізниця» зробила мільярдерами двох знайомих Януковича

Два підприємця продали українській залізниці паливо на 4,5 млрд гривень з 2012 по 2014 рр. Для закупівлі товарів за завищеними цінами у потрібних компаній «Укрзалізниця» навіть обзавелася спеціальною людиною.

Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 8 вересня 2015 року, розміщеноі в Єдиному реєстрі судових рішень, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Цим рішенням суд надав МВС доступ до документів ДП «Укрзалізничпостач» у рамках кримінального провадження про багатомільйонні розкрадання при проведенні держзакупівель для потреб залізниці (ч. 5 ст. 191 і ч. 2 ст. 364 КК України).

Згідно опублікованій інформації, в період 2012-2013 років службові особи ДП «Укрзалізниця», Південно-Західної, Південної, Донецької, Дніпропетровської, Придніпровської, Одеської залізниць та ДП «Укрзалізничпостач» неодноразово порушували умови держзакупівель – завищували ціни, необґрунтовано відмовляли учасникам тендерів в постачанні і т. д. В результаті чиновники заволоділи бюджетними коштами в особливо великих розмірах, говориться в матеріалах слідства.

У матеріалах кримінальної справи, які цитуються в судових документах, зазначено, що ДП «Укрзалізничпостач» систематично порушувало процедури держзакупівель, в першу чергу, завищувала ціни – це підтверджується довідками Держфінінспекції та висновками експертних досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Наприклад, встановлено, що завдяки зусиллям директора ДП «Укрзалізничпостач» серед таких щасливчиків виявилася фірма «ІСО» (згідно реєстру юросіб, власник – Сергій Кульбака). Залізничники визнавали її переможцем п'ять разів, а загальна сума поставок склала майже 40 млн гривень. Причому всі ці поставки здійснювалися за значно завищеними цінами, йдеться у розслідуванні.

Також слідство встановило, що з квітня 2011 року в структуру ДП «Укрзалізниця» була введена спеціальна людина, «яка відповідала за діяльність злочинної схеми привласнення коштів». Вона, нібито, «контролювала розподіл і привласнення різниці засобів, отриманих в результаті завищення вартості товарів, робіт і послуг», безпосередньо відповідала за монопольні поставки підрозділами «Укрзалізниці» пально-мастильних матеріалів через компанії «Левада-Палас» і «Перша паливна компанія».

За 2012-2014 рр. у цих компаній залізниця купила паливно-мастильних матеріалів на 4,5 млрд гривень.

Згідно реєстру юросіб, власником «Левада-Палас» є Юрій Кияшко, а «Першої паливної компанії» – Всеволод Момот.

Як повідомляв сайт «Наші гроші», Юрій Кияшко відомий як директор ТОВ «Аврора лтд». Остання контролювалася народним депутатом від Партії регіонів Антоном Пригодським і групою екс-президента Януковича.

У свою чергу, вихідця з Донецька Всеволода Момота ЗМІ пов'язували з Януковичем-молодшим.

8 вересня 2015 року Печерський суд Києва надав слідчим МВС тимчасовий доступ до тендерних документів ДП «Укрзалізничпостач» за 2011-2013 рр.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, «Укрзалізниця» занурилась у борги на 37 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар