До новин

Проти «Укрнафти» відкрито провадження через її мільярдні борги перед бюджетом

24 вересня, 2015
Резонансні справи
Проти «Укрнафти» відкрито провадження через її мільярдні борги перед бюджетом

Нафтогазовидобувна компанія «Укрнафта» в 2015 році заборгувала державі 3,347 млрд гривень рентних платежів, через що прокуратура почала проти неї кримінальне провадження.

Про це  повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Першу інстанцію».

В Єдиному реєстрі судових рішень розміщена ухвала Зарічного суду міста Суми від 11 вересня 2015 року.

Цим рішенням суд відхилив скаргу «Укрнафти» в особі Качанівського газопереробного заводу на прокуратуру, яка не повертає йому вилучене майно (зразки вуглеводнів).

Як стало відомо із судових матеріалів, вилучення було проведено в рамках кримінального провадження стосовно службових осіб НГВУ «Охтирканафтогаз» ВАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укрнафта» (за ч. 2 ст. 364 КК України). Справа була відкрита 11 серпня.

Слідчі підозрюють, що з метою одержання неправомірної вигоди для компанії топ-менеджмент «Укрнафти» в 2015 році умисно не сплачував до держбюджету рентні платежі на загальну суму 3,347 млрд гривень. Також скарбниця недорахувалася 12,8 млн гривень податку на прибуток.

Предметом досудового розслідування також стала підробка документів, незаконне оприбуткування скрапленого газу під виглядом суміші вуглеводневих газів, ухилення від сплати акцизного збору.

Слід зазначити, що 31 серпня Господарський суд Києва зобов'язав телеканал «Інтер» оприлюднити коментар «Укрнафта» із спростуванням інформації про зловживання на підприємстві. Справа в тому, що 24 лютого 2015 телевізійники видали в ефір критичний сюжет про діяльність нафтогазової компанії. Її юристи вважають його однобоким і звинувачують журналістів у відмові оприлюднити свою позицію.

Згідно з рішенням суду, «Інтер» тепер повинен знайти місце у своїй сітці для коментаря «Укрнафти», в якому, серед іншого, говориться наступне:

«Товариство здійснює свою діяльність відповідно до норм чинного законодавства. ПАТ «Укрнафта» повідомляє, що ціна реалізації нафти на біржових аукціонах визначається в повній відповідності з вимогами, встановленими діючими нормативними актами. Будь-які звинувачення у заниженні ціни не мають під собою реального грунту і є суб'єктивних думкою осіб, їх висувають. Крім того, необхідно відзначити, що господарська діяльність ВАТ «Укрнафта» перебуває під постійним наглядом державних контролюючих органів, в межах наданих повноважень, до встановленої законодавством періодичністю проводять планові та позапланові перевірки Товариства. Враховуючи це, не мають жодних обгрунтувань твердження окремих осіб про втрату державою мільярдів гривень дивідендів від продажу Товариством енергоресурсів. Також ПАТ «Укрнафта» повідомляє, що суспільство не змогло реалізувати вуглеводневу сировину власного видобутку, як це передбачено Законом України «Про нафту і газ», тому, що аукціонним комітетом не було організовано і забезпечено проведення аукціонів з продажу нафти в порядку, встановленому законом. Обов'язок з організації та проведення аукціонів покладається на аукціонний комітет, створений спільним наказом Міненерговугілля і Мінекономрозвитку з представників цих відомств і НАК «Нафтогаз України. ... ».

«Укрнафта» відмовляється платити дивіденди державі. Також «Укрнафта» відмовляється виплачувати державі 1,8 млрд гривень дивідендів за три останні роки, посилаючись на те, що «Нафтогаз» забрав у неї газу на 2,6 мільярда гривень.

Нагадаємо, Уряд України через «Нафтогаз України» контролює 50% + 1 акцію «Укрнафти», структури бізнесмена Ігоря Коломойського - 42%.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ДФС реструктурувала борг «Укрнафти» на 5 місяців під 36% річних.

Коментарі
Додати коментар