До новин

В НБУ пояснили, навіщо зняли курсові обмеження на готівкову валюту

24 травня, 2022
Новини
В НБУ пояснили, навіщо зняли курсові обмеження на готівкову валюту

Національний банк наголосив, що зняття обмежень готівкового курсу купівлі-продажу іноземних валют банками необхідний, аби обмежити спекуляції та зберегти міжнародні резерви.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

У регуляторі наголосили, що курс до долара залишається фіксованим – на рівні 29,25 грн/дол. Незмінними також залишаються обмеження на встановлення курсу банками в безготівковому сегменті валютного ринку. Банки і надалі мають проводити такі операції з перевищення офіційного курсу до +1%. 

Саме у безготівковому сегменті відбуваються більшість валютних операцій. "Таким чином імпортери можуть закуповувати валюту за курсом, який близький до курсу продажу валюти експортерами. У разі виникнення дефіциту валюти на ринку НБУ закриває його продажом валюти зі міжнародних резервів", – пояснили в Нацбанку.

Другим сегментом валютного ринку є готівковий, на якому банки можуть продавати готівкову валюту лише в тому обсязі, в якому до цього купили її в населення. Але попри обмеження НБУ зараз на готівковому ринку здебільшого купують валюту для спекулятивного заробітку, фінансування "сірого" імпорту, який не належить до критичного, а також переведення заощаджень в іноземну валюту. 

"Жоден з цих напрямів не є критичним пріоритетом для підтримки економіки під час війни", – пояснює регулятор. "Тому Національний банк не витрачає дефіцитні міжнародні резерви для згладжування коливань у цьому сегменті ринку".

З суботи НБУ дозволив банкам не обмежувати свої курси з продажу готівкової валюти, а також зняв обмеження на курс, за яким банки списують з карток кошти в гривні для безготівкових розрахунків чи зняття коштів з карток за кордоном.

Регулятор мотивує таке рішенням тим, що це вирівняє умови для банків порівняно з обмінниками, що сприятиме підвищенню ефективності готівкового ринку та зменшенню коливань курсу на ньому. Крім того, курси валюти для громадян, які тимчасово перебувають за кордоном, і курси купівлі готівкової валюти для громадян, які залишаються в Україні, таким чином зблизяться.

Ці кроки також мають на меті обмежити "картковий туризм". В НБУ кажуть, що значна частина операцій з гривневими картками за кордоном – це зняття готівки з банкоматів. Помітна частина цієї готівки потім повертається в Україну і потрапляє на нелегальний готівковий ринок. 

"Тобто де-факто дефіцитні валютні ресурси можуть витрачатися на непріоритетні для воєнного часу потреби, що зараз вкрай важливо мінімізувати", – заявляє регулятор. Тож нові умови роботи ринку дозволить "запобігти непродуктивному виведенню капіталу та захистити міжнародні резерви України".

Коментарі
Додати коментар