До новин

За результатами ревізії скандального нацпроекту «Повітряний експрес» виявлено багатомільйонні фінансові махінації

13 жовтня, 2015
Резонансні справи
За результатами ревізії скандального нацпроекту «Повітряний експрес» виявлено багатомільйонні фінансові махінації

Під час ревізії фінансово-господарської діяльності ДП «Дирекція з будівництва та управління національного проекту «Повітряний експрес» були виявлені суттєві порушення фінансової дисципліни.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Держфінінспекції України.

Нацпроект «Повітряний експрес» був однією з програм Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами, що було створене навесні 2011 року.

Фінансові інспектори з'ясували, що керівництво підприємства без проведення конкурсних торгів і без узгодження Держінвестпроекту в грудні 2014 року розмістило частину кредитних коштів на депозитних рахунках ТОВ «Фінансова компанія «Сапфір Фінанс» - на суму майже 82 млн грн та ПАТ «Банк професійного фінансування» - на 25 млн грн. А в січні 2015 року ПАТ «Банк професійного фінансування» визнане неплатоспроможним, а в квітні 2015 року розпочато процедуру його ліквідації. Фактичного же місцезнаходження ТОВ «Фінансова компанія «Сапфір Фінанс» інспекторами не було встановлено.

Також під час ревізії було встановлено, що у лютому - березні 2014 року підприємство ініціювало викуп для потреб проекту земельних ділянок, що належать ТОВ «Південна Бухта», загальною площею понад 1,3 га в Київській області. У травні 2014 року підприємство, не маючи на це права, самостійно уклало з фізичною особою три договори купівлі земельних ділянок загальною площею понад 7,7 га на суму 46,3 млн грн. Раніше згаданий громадянин придбав ці земельні ділянки в квітні-травні 2014 року у того самого ТОВ «Південна бухта» за 5,2 млн грн. Тобто різниця між ціною придбання зазначених ділянок та вартістю їх подальшого продажу Підприємству становить 41,1 млн грн.

За результатами перевірки директора ДП «Нацпроект «Повітряний експрес» притягнуто до адміністративної відповідальності, матеріали ревізії передано в правоохоронні органи.

Крім того, ДФІ встановила, що керівництво нацпроекту закуповувало землю за завищеними цінами.

Загалом, в ході ревізії виявилося, що на сумнівних депозитах було розміщено понад 100 млн грн.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Уряд ліквідує Держінвестпроект, що «будував» LNG-термінал.

Коментарі
Додати коментар